Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Italienske Courmayeur er første stopp i D2s skiguide

Tekst
Skiguide til fredelig flyt. Bare et dalføre unna travle Chamonix, ligger pudderparadiset Courmayeur.

Skiguide til fredelig flyt. Bare et dalføre unna travle Chamonix, ligger pudderparadiset Courmayeur.

Med egen skiguide i italienske Courmayeur er du sikret noe av Alpenes beste og fredeligste skikjøring.

Fakta:

D2s nye serie presenterer de fineste skistedene i verden akkurat nå

Fredag ettermiddag setter eliten i Milano og Torino seg i suv-ene sine og kjører ut på motorveien opp mot Mont Blanc-massivet for å tilbringe helgen i fjellene. De har ikke nødvendigvis ski med seg, og er de skikjørere, er sjansen stor for at det ligger et par korte carvingski i takboksen.

I motsetning til rundt nabobyen Chamonix på den franske siden av Mont Blanc-tunnelen, der det kryr av habile skikjørere fra all verdens land, er det sjelden kamp om plassen rundt Aosta-dalens perle Courmayeur. Man kan finne uberørte offpist-bakker lenge etter et snøfall, og det er langt mindre mas enn i Chamonix. Dessuten er kaffen fantastisk, maten herlig og folk vennlige og ydmyke. Forskjellene er påfallende, og likevel er man bare et dalstrøk unna.

 I helgene forvandles den koselige hovedgaten Via Roma til catwalk for Milano- og Torino-eliten. Courmayeur har bare 3000 fastboende innbyggere, men nærmere 30.000 sengeplasser, og forbausende få hotellrom. Andelen «second home owners» er altså stor, og derfor er Courmayeur et perfekt sted å besøke mellom mandag og fredag. Man bør unngå helgene, spesielt hvis det ser ut til å bli solskinnsvær – italienerne er noen skikkelige solskinnskjørere.

Sted og Miljø
★★★★★

 

Fakta: Reisen dit

▶ Genève og Torino. Swiss-air og Norwegian flyr direkte til Genève flere ganger i uken. Derifra er det halvannen time å kjøre til Courmayeur.
Charter: STS Alpereiser
▶ 6-dagerspass: kr 2150,-
▶ Sesongstart: 20.12
▶ Sesongslutt: 12.04

 

Courmayeur
Skiheiser 18
terrengparker 1

Høydeforskjell
▶ Fallmeter: 1051 m
▶ Topp   2755 m
▶ Bunn   1704 m

Nedfarter 31
Km med nedfarter 41

▶ Lett 39 %
▶ Krevende 48 %
▶ Ekspert 13 %
Lengste nedfart 10 km

Kilde: skiinfo.no

Fakta:

Tips
OFFPIST

▶ For dem som vil krydre Courmayeur-besøket med et heftig offpist-eventyr, anbefales en tur opp til Pointe Hellbronner, 3462 meter over havet. Gjør en avtale med en lokal fjellguide for å sikre en trygg og givende dag i Mont Blanc-massivet. Offpist-turen ned fra Toula-breen er en klassiker, det er fantastisk vakkert.
▶ Couloir Marbrées er en større utfordring, men det er en av Alpenes fineste offpist-turer. 1800 meter fallhøyde i bratt og eksponert terreng.

★★★★

guidecourmayeur.com


Topptur

★★★★

Fakta:

Tips
Overnatting

▶ Grand Hotel Royal er det fineste hotellet i Courmayeur. Femstjerners-­hotellet har eget spa og Michelin-restaurant.
▶ Et rosverdig lavprisalternativ er Hotel Croux, et trestjernershotell som ligger rett ved siden av turistkontoret.

 

Tips
Beste kjørerute
 Couloir Marbrées. Ta heisen til Pointe Helbronner, deretter venter et stykke på feller, samt noe klatring. Fra toppen er det 1800 spektakulære høydemeter ned til Val Ferret.

 

Verdt å få med seg
Cappuccino
Caffe Della Posta, i hovedgaten Via Roma, serverer Courmayeurs – og kanskje Alpenes – beste cappuccino.

 

Tips
Drinker
Cocktailbaren Le Privé i Via Roma er et perfekt sted for en rolig afterski eller en drink før middag. Gode drinker og aperitiffer, koselig atmosfære og et personale som vet hva som ligger i ordet «service».

Fakta:

Verdt å få med seg
Historie
Museo Alpino Duca degli Abruzzi ligger i samme bygg som guidebyråets kontorer i Via Roma. Museet ble renovert da guide-byrået nylig fylte 150 år, og er verdt et besøk dersom man er interessert i fjell og historie.

Fakta:

Tips
Bakker
▶ Skiområdet ovenfor Courmayeur heter Plan Checrouit og tilbyr lange, bratte og velpreparerte bakker for folk som liker kjapp carving. De fleste bakkene ligger på hver sin side av en rygg: Den ene ligger på sørsiden og har utsikt mot Courmayeur, den andre vender mot nord, rett mot Mont Blanc, og har derfor alltid bedre snøkvalitet. Her ligger også de lengste og morsomste bakkene.

★★★★★

 

Verdt å få med seg
BORTOVERSKI
Langrenn i Val Farret. Ta turen gjennom byen Entreves, like ved Mont Blanc-tunnelen, og fortsett opp i dalen, så langt det går. Her er det fantastiske langrennsløyper: De er lange, velpreparerte og ligger nydelig til ved foten av Grand Jorasses og hele Mont Blanc-massivet.

Fakta:

Tips
Mat og drikke
▶ Chiecco, som ligger midt i skiområdet Plan Checrouit, er en av de beste bakkerestaurantene i Alpene.
▶ Rifugio Maison Vieille (bildet) er en annen bakkerestaurant med høyt nivå.
▶ I byen anbefales Mont Frety, et prisverdig alternativ og fremdeles «fine dining», på italiensk vis med moderne impulser.
▶ Mont Pizzeria Tunnel er byens eldste og beste pizzeria. Her bakes pizzaen i stenovn på tradisjonelt vis. Noen påstår at stedet serverer Alpenes beste pizza.

★★★★★

Se også:
RETT TIL HIMMELS: Flymaten løftes til nye høyder med stjernekokker, salt og sukker.
BAKESKOLEN: Sverre Sætres surdeigsbrød er en tålmodighetsprøve.
KOM I FORM: Johan Kaggestad lærer deg å holde det gående  – og samtidig holde igjen.
MITT KJØRETØY: Rektor Janecke Aarnæs kjører en rampete Saab kabriolet.

Les mer fra D2 her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.