Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Tre i én. Baker Martin Fjeld, komiker Anne-Kat. Hærland og kokk Björn Svensson har samarbeidet om det Hærland mener er tre bøker i ett bind: – Det er en kokebok, en bakebok og en humor- og satirebok i én.

Tre i én. Baker Martin Fjeld, komiker Anne-Kat. Hærland og kokk Björn Svensson har samarbeidet om det Hærland mener er tre bøker i ett bind: – Det er en kokebok, en bakebok og en humor- og satirebok i én.

– Det er bare å sette strykejernet oppå brødskiven, så snur du skiven etterhvert

Tekst

Vil du få varsel hver gang John-Arne Ø. Gundersen publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Michelin-kokk Björn Svensson og Anne-Kat. Hærland har laget kokebok.

Det hendte hun ristet brød med strykejern. Dette er selvfølgelig noen år siden, da Anne-Kat. Hærland (47) bodde alene og ikke tok seg råd til brødrister. Det var også lenge før hun begynte å skrive kokebøker, lenge før hun skrev tekstene til den nye boken «Kokken, bakeren, hun komikeren og mat de elsker» hvor hun altså nevner dette strykejernet.

– Det er bare å sette strykejernet oppå brødskiven, så snur du skiven etterhvert. Det lærte jeg av min far, som også mente man kunne steke egg med strykejernet, hvis man holdt det helt stille. Det er moro til søndagsfrokosten, da, ungene kan stryke sitt eget brød.

Godt humør. – Det er en kokebok i veldig godt humør. Jeg tenkte det kunne være fint med tekster som er morsomme å lese mens maten koker, sier Hærland.

Godt humør. – Det er en kokebok i veldig godt humør. Jeg tenkte det kunne være fint med tekster som er morsomme å lese mens maten koker, sier Hærland.

Hun ler.

– Men ikke prøv med entrecôte.

Spiselig humor

Ingen av oppskriftene i «Kokken, bakeren, hun komikeren og mat de elsker» inneholder bruk av strykejern. Riktignok skal oppskriftene ha enkle fremgangsmåter.

– Det er en kokebok, en bakebok og en humor- og satirebok i én. Vi har presset tre bøker inn i én, så det er ganske miljøvennlig, sier Hærland på telefonen fra et gammelt drivhus i hagen, som hun har innredet til kontor, og hvor hun har skrevet boken.

Den er et samarbeid mellom Hærland, baker og surdeigsspesialist Martin Fjeld som står bak Ille brød og kokk Björn Svensson som har fått Michelin-stjerne for sine tre restauranter Oscarsgate, Fauna og Galt.

– Dumme mennesker som gjør ting de ikke kan, er i tiden. Vi er et friskt pust, og holder oss til det vi kan best. Björn lager maten, Martin baker, og jeg har vel lov til å si at jeg kan forholdsvis mye om humor.

– Det finnes allerede veldig mange kokebøker?

Fakta: «Kokken, bakeren, hun komikeren og mat de elsker»

Kokebok med oppskrifter på ulike matretter og surdeigsbakverk

Et samarbeid mellom baker og surdeigsspesialist Martin Fjeld, Michelin-kokk Björn Svensson og komiker og forfatter Anne-Kat. Hærland. Foto av Sune Eriksen.

Utgitt på Cappelen Damm.

– Jeg mener det bør finnes enda flere kokebøker. Det proporsjonale forholdet mellom bøker om sex og bøker om mat, er helt feil. Du spiser jo mat tre ganger om dagen.

– Hva skiller denne fra andre kokebøker?

– Den er naturligvis mye morsommere. Det er en kokebok i veldig godt humør. Jeg har en hel hylle med kokebøker på kjøkkenet, ofte blar jeg bare i dem, og lager tre retter om igjen og om igjen. Så jeg tenkte det kunne være fint med tekster som er morsomme å lese mens maten koker. Jeg skriver om det jeg tenker på når jeg skriver. Ofte relatert til mat, men jeg har også dratt inn ting jeg synes er irriterende. Som trenden med ryddeeksperter til hjemmet.

Kålsuppe

Når det gjelder oppskriftene, har det vært viktig at man skal få tak i råvarene uansett hvor man bor.

– Alle kan lage disse rettene. Jeg har to unger i huset, en på 12 år og en på 14, og de får det til.

Kålsuppe. Michelin-kokk Björn Svensson har komponert rettene. Fremgangsmåtene skulle være enkle, og råvarene skulle man få tak i. Her er kålsuppen, som er Hærlands favoritt.

Kålsuppe. Michelin-kokk Björn Svensson har komponert rettene. Fremgangsmåtene skulle være enkle, og råvarene skulle man få tak i. Her er kålsuppen, som er Hærlands favoritt.

De lagde en av hennes favoritter, en kålsuppe med tyttebær og timian.

– Jeg liker at vi har med oppskrift på kålsuppe, i stedet for utbening av fasan. De har kål på lokalbutikken, suppen tar 15 minutter å lage, og det er sjelden man bruker kål. Det høres jo så kjedelig ut. Men Björn kan lage en kålsuppe på Michelin-nivå, og det er ganske utrolig. Jeg føler man trenger slikt i hverdagen, å kunne lage god mat på kort tid. Man har ikke alltid to timer til å koke inn en mangosaus når ungene skal på trening.

Hvis man klarer å lage mat to ganger i uken, sier hun, skal man være fornøyd.

– Og ellers kan folk fortsette med fiskepinner, taco og Grandiosaen. Det gjør vi her i huset.

-
+

Kålsuppe med tyttebær og timian

 • 2 stkspisskål
 • 1 potte fersk timian
 • 2 dlnøytral olje
 • 3 stksjalottløk
 • 2 dltørr hvitvin
 • 5 dlvann
 • 100 gsmør
 • 2 stklaurbærblad
 • 2 skiver rugbrød
 • 1 ssfinhakket einebær
 • 10 gsukker
 • 50 gtyttebær
 • salt og pepper
 • smør og olje til steking

Slik gjør du:

 • Kjør timian og 2 dl nøytral olje glatt i en blender, eller bruk en stavmikser. Sil oljen i et klede – eller i et kaffefilter – og sett til side.
 • Vask kålen og skjær hver kål i fire båter. Finhakk sjalottløk. Stek kålen til den nesten er brent i en kjele med olje og smør. Ta to av kålbåtene ut av kjelen, og spar dem til senere.
 • Tilsett finhakket sjalottløk i kjelen sammen med de gjenværende kålbåtene. Hell på hvitvin og la det koke til halvparten av væsken har fordampet. Tilsett 5 dl vann og to laurbærblader. La dette koke på lav temperatur i 45 minutter.
 • Fjern laurbærbladene og kjør suppen glatt i en blender. Sil suppen over i en ny kjele. Bland inn 50 g smør i terninger. Smak til med salt og pepper.
 • Lag rug-crumble ved å smuldre opp rugbrødet og steke det i smør og olje. Avkjøles på tørkepapir, og hakkes fint med kniv.
 • Finhakk ferske eller tørkede einebær. Rør sammen sukker og tyttebær.
 • Skjær bort roten på de to kålskivene du har spart på, og spre kålen på en stekeplate med bakepapir. Stekes i ovnen på 150 grader, i cirka fem minutter. Smak til med salt og pepper.
 • Anrett suppen i skåler. Fordel stekte kålskiver, tyttebær, rug-crumble og einebær i skålene. Drypp timian-olje over.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.