Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
London calling. Nuet har lykkes å få innpass på en rekke eksklusive barer i London. – Den amerikanske østkysten og London er steder hvor trender skapes innenfor alkoholbransjen. Det gjør det viktig å etablere seg der – klarer man seg i London, klarer man seg sannsynligvis over alt, sier Morten P. Halle.

London calling. Nuet har lykkes å få innpass på en rekke eksklusive barer i London. – Den amerikanske østkysten og London er steder hvor trender skapes innenfor alkoholbransjen. Det gjør det viktig å etablere seg der – klarer man seg i London, klarer man seg sannsynligvis over alt, sier Morten P. Halle.

Norsk akevitt gjør det skarpt – som gin

Tekst

Vil du få varsel hver gang Ola Vikås publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Nå skal nordmennene vise at akevitt kan fenge andre enn sære, skandinaviske ganer.

– Potensialet til akevitt er enormt, om man klarer å utvikle noe friskt og smooth, som kan brukes i cocktailer året rundt, ikke bare til juleribben. Det er der vi har turt å tenke nytt, sier Morten Pharo Halle (37).

Det er gått et drøyt år siden han satte punktum for en drøyt 15 år lang karriere i finans og satset fullt på det lille brennevinsselskapet Nuet Aquavit. Fra en trygg og komfortabel bankjobb, gikk han rett inn i en ny jobbhverdag der blant annet en nasjonal skjenkestopp var en av utfordringene.

– Jeg hadde verdens beste jobb, bra arbeidsmiljø og gode kolleger, men hvis jeg ikke gjorde dette nå, tenkte jeg, ville jeg sannsynligvis aldri gjøre det. Når man en dag ligger for døden, angrer man nok mer på de greiene man ikke gjør, sier Halle.

Fakta: Nuet Aquavit

Norsk prisbelønnet brennevinsprodusent. Etterspurt blant annet ved en rekke eksklusive barer i London.

nuetaquavit.com

Grapefrukt og solbær

For Nuet Dry Aquavit har de høstet en rekke priser. I fjor sommer hentet de hjem en bronsemedalje i London Spirits Competition, før de fikk sølv under nyårets Nordic Spirits Award – i klassen gin, noe som aldri har skjedd før.

Bak oppskriften står barveteranen Benjamin Lee, som sammen med Halle satte to kriterier for akevitten: Den skulle fungere både sammen med en tonic og i en martini, noe som gjelder de færreste av de mer tradisjonelle akevittene.

– Krydderne i en tradisjonell akevitt – fennikel, stjerneanis og karve – er det som gir den en brennende effekt, men også det som gjør akevitt til en acquired taste. Vi har beholdt karve, men valgt bort fennikel og stjerneanis til fordel for grapefruktskall og solbærblader, forteller Halle.

Han sier at det å lage en kjempesmooth akevitt er enkelt – det er bare å lage den smakløs.

– Utfordringen er å lage noe som er friskt, uten at det blir kjedelig, og å balansere karven slik at den ikke blir dominerende, men gjør akevitten kompleks og interessant, sier Halle.

Innovasjon

For å få balansen helt riktig, tok de tiden til hjelp.

– Benjamin er et unikum på smaker, og hadde oppskriften i hodet fra dag én – men vi foretok over 100 testdestilleringer over åtte måneder på å få det helt riktig.

Nuets akevitt produserer hos Oslo Håndverksdestilleri på Bryn.

– Frem til 2005 var det ikke lov for andre enn Arcus å destillere brennevin i Norge, som i seg selv har gitt lite rom for innovasjon. Å sette opp et destilleri er tidkrevende, kostbart og innebærer en hel del jus, spesielt i et land som Norge. At vi benytter oss av Oslo Håndverksdestilleri, gjør at vi kan nå ut til et marked uten å investere flerfoldige millioner på et destilleri, sier Halle.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.