Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Tom Victor Gausdal og Ole Martin Alfsen har oppdatert den ti år gamle klassikeren «Familiekokeboka». Det er lite glamour og fancy greier i den nye utgaven, men det er jo hverdager det er flest av.

Tom Victor Gausdal og Ole Martin Alfsen har oppdatert den ti år gamle klassikeren «Familiekokeboka». Det er lite glamour og fancy greier i den nye utgaven, men det er jo hverdager det er flest av.

Disse kokebøkene kan du legge under juletreet

Tekst

Sinnssyke mengder granateplekjerner, linsegryter og instagramstil er bare noen av ingrediensene i årets utvalgte kokebøker.

Lavkarbo er ut, og selv tarmflorabevegelsen begynner å blekne. I 2019 handler norske kokebøker i stor grad om hverdags- og kosemat med mer grønt og mindre kjøtt.

Å lese seg gjennom årets utgivelser er en vandring blant fargemettede fotografier av gulrotsuppe, linsegryter og one-pot pasta, alt overstrødd med sinnssyke mengder granateplekjerner for ekstra likes. Eller noe.

Påtagelig mange av årets 16 kokebøker starter i hvert fall med en billedkavalkade til forveksling likt et fargerikt, nøye kuratert Instagram-grid, før de begir seg ut på en sanselig seilas blant matgleder som skal gjøre hverdagen til en fest. Etter hvert går den ene boken i ett med den andre.

Men én ting skal de ha, kokebøkene, de ser bedre ut enn for 20 år siden. Utfordringen er å ikke bare la seg blende av fine bilder, men finne bøkene som skiller seg ut og leverer gode, forståelige og brukbare oppskrifter, som inspirerer på alvor istedenfor å ende som hyllefyll eller kaffebordspynt.

Her er fem som forsvarer en plass under juletreet.

Fakta: «Mest grønt – en fleksitarianers bekjennelser»

Av Aicha Bouhlou

Forlag: Gyldendal

Sider: 300

SALATFANTASIER

«Mest grønt» er salatdronning og matblogger Aicha Bouhlous tredje kokebok. Denne er – som det heter – innsiktsdrevet. Bouhlou spurte sine lesere hva de ønsket seg, og hun ga dem: grønnsaker, kikerter, aubergine, råmarinert fisk og supper.

I fleksitarianerens kokebok er det plass til både ceviche og lammeskank, men det er på salatfatet Bouhlou virkelig skinner. Med originale og fargerike kombinasjoner (samt utstrakt bruk av granateplekjerner) gjør hun hverdagssalaten til performancekunst og åpner brukerens øyne for at salat er ikke en oppskrift som er nedskrevet i stein, men en lekeplass for kreative impulser.

Pasta- og suppeoppskriftene i boken er omtrent de samme som finnes overalt ellers, men Bouhlou skal ha et solid pluss for en inspirerende og praktisk innledende del i boken, der rådene spenner fra «Ikke snu mat som fisk og kjøtt for mye under steking» til «Server salater og grønnsaker på fat – det er ofte penere enn i boller.» Til både inspirasjon og aktiv bruk.

Svensk nyklassiker

Alle elsker skånske Tina Nordström – bortsett fra dem som synes hun er irriterende. Litt på samme måten er det med hennes seneste bok utgitt på norsk: Det er en bok alle kan elske, bortsett fra dem som irriterer seg over den gjennomgående markeringstusjrosa grafikken.

«Tinas mat» er en praktisk og innbydende «alt du trenger finnes her»-kokebok uten trendy tema. Nordström lærer både nybegynnere og mer erfarne kokker hvordan man finstrimler persille («med en ordentlig skarp kniv» så bladene blir skåret, ikke knust) og kjenner igjen en perfekt moden avokado uten å etterlate den som et offer for tilfeldig vold i butikkhyllen.

Hun har fine vrier på alt fra jordskokkpuré til Pekingand (servert med «dratt» gris istedenfor and.) Her er søndagssteker og perfeksjonering av kokt egg, og mens Nordström glatt innrømmer at (heller ikke) hun klarer å følge opp surdeigen på privaten, lærer hun leserne både å kjerne eget smør og piske egen majones.

Et godt valg til matinteresserte nybegynnere så vel som til erfarne hjemmekokker med behov for en generell basiskokebok. Den rutete kokeboken var tross alt en svensk bok den også, inntil salige Ingrid Espelid Hovig fornorsket den.

Fakta: «Kakeboka – enkle plantebaserte kaker for alle»

Av Tiril Refsum

Forlag: Gyldendal

Sider: 237

Pastellfarget plantedrøm

Hvordan rebrande et kosthold mest av alt forbundet med askese, moralisme og helsenevroser? Først av alt, kall det plantebasert. Deretter: spør Tiril Refsum, gründeren av Oslo Raw.

Det er rett og slett umulig å unngå å bli sjarmert av hennes pastellfargede, overdådige kakekreasjoner uansett hvor negativt innstilt man er til ord og ingredienser som «glutenfri», fiberhusk, «aqua faba» og kokosblomstsukker og er blant dem som stadig vekk spør: Men kan de ikke bare spise kake?

Refsums plantebaserte, men ikke nødvendigvis rå, kaker er stylet og fotografert så fint av Line Dammen at å lese boken føles som å trå inn i en eventyrverden, og det er overbevisende nok til å akseptere at hvitt sukker ikke er det eneste søtstoffet verdt å innta.

Her er alt fra enkle brownies av valnøtter, dadler og kakaopulver (rått) til avanserte kreasjoner som en trelags matcha-krem-kake i turkise nyanser.

Hvor sunt det virkelig er å erstatte grovbrød- og gulostkiven til frokost med en moussekake basert på nøtter, avokado, lønnesirup og betydelige mengder mettet kokosfett er diskutabelt, men Refsum og Dammen får det i hvert fall til å virke fristende.

Fakta: «Familiekokeboka»

Av Ole Martin Alfsen og Tom Victor Gausdal

Forlag: Press

Sider: 382

Familieforøkelse

Har du denne, trenger du ikke så mye mer. Akkurat som familier endrer seg på ti år, har «Familiekokeboka» endret seg. Særlig mange oppskrifter som har falt fra er det nok ikke, til gjengjeld har det tilkommet 200 nye i den oppdaterte utgaven av bestselgeren fra 2009.

«Ny, oppdatert og utvidet» er ikke bare et salgsargument. Med nye bilder og en mer brukervennlig og innbydende design fremstår den som en nyere og bedre utgave av seg selv. Med et fiskekapittel på hele 60 sider og et vell av nye grønnsaksoppskrifter, speiler boken dagens hjemmekokkers ambisjoner om et sunnere og mer bærekraftig kosthold.

Hverdagen står i sentrum i denne kokeboken også. Men den er mer pedagogisk anlagt enn mange av årets andre kokebøker. Her er mye nyttig lærdom fra to profesjonelle kokker med god kunnskap om hva som er viktig («Slik deler du opp kylling» og «Slik koker du kraft») for den som ikke gidder lete frem instruksjonsvideoer på Youtube, det blir jo fort grisete.

Det eltefrie hverdagsbrødet til Tom Victor Gausdal er blitt fast inventar på mange norske kjøkken, og det har heldigvis overlevd overgangen til 2019-versjonen, i likhet med mange andre favoritter.

Det er lite glamour og fancy greier, men det er jo hverdager det er flest av, og i Alfsen og Gausdals verden er de trygge og varme og fylt med god mat.

Fakta: «God mat hele uka»

Av Lise Finckenhagen

Forlag: Font

Sider: 299

Gullkantede hverdager

Lyrikeren Kolbein Falkeid skrev at du skal kjøre spettet hardt innunder arrete hverdager og vippe dem opp. Én etter én.

Lise Finckenhagen er selvutnevnt tilhenger av hverdager, men som i sin nyeste kokebok foretrekker å gjøre dem gullkantet og strø dem med sesamfrø og rød chili. Eller forresten. Kanskje digg mat med sesamfrø, chili, smeltet cheddar og koriander nettopp er måten å sette spettet under hverdagene på.

«God mat hele uka» gir deg nettopp oppskrifter på god mat uken gjennom, presentert av en kokk som har alt fra molekylærgastronomi til ostesmørbrød i sekken. Boken er folkelig, men «yummy». Her er litt av alt fra Japan i øst til Hawaii i vest, via norsk tradisjonsmat og italienske karbohydrater, ispedd litt indisk og thai.

Det er forståelige oppskrifter, med tilgjengelige råvarer. Intenst kolorerte bilder viser frem maten på et fristende vis, og boken gir lyst til å lage mat. Lyst til å gjøre hverdagene litt mer gullkantet.

Lise Finckenhagen er selvutnevnt tilhenger av hverdager, men som i sin nyeste kokebok foretrekker å gjøre dem gullkantet og strø dem med sesamfrø og rød chili

*(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.