Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Glassflasker. Man kan enten kjøpe flasker i boden, eller ha med egne beholdere. Melkeflaskene kan vaskes og brukes om igjen.

Glassflasker. Man kan enten kjøpe flasker i boden, eller ha med egne beholdere. Melkeflaskene kan vaskes og brukes om igjen.

Landets første automat med dagsfersk, ikke-homogenisert melk

Tekst

Vil du få varsel hver gang Øystein Lie publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto
Hegra

I melkebua på Kilnes gård kan man stikke innom og tappe fra automat.

– Vi tenker nytt ved å ta i bruk gamle metoder. Du får ikke en melk som er ferskere enn denne, sier Karoline Storflor (40).

Ved Hegra, et par mil øst for Stjørdal – etter en grusvei og en usikret jernbaneovergang – ligger en gård med aner tilbake til 1600-tallet. Kilnes gård eies og drives av Odd Magne og Karoline Storflor – og her er det mulig å kjøpe dagsfersk gårdsmelk fra landets første selvbetjente melkeautomat. I august stakk gården av med prisen for årets produkt under Trøndersk matfestival.

Fakta: Melkebua

Gårdsliv. Odd Magne og Karoline Storflor eier og driver Kilnes gård, hvor de har 45 melkekyr.

Kilnes gård ved Hegra i Trøndelag selger dagsfersk gårdsmelk fra selvbetjent automat.

kilnesgard.no

– Vi har vurdert å ha en melkeautomat på torget i Stjørdal, men ønsker at folk skal ha en nærhet til gården, der melken kommer fra, sier Karoline Storflor.

Kortreist

Man stapper inn betalingskortet og velger én av de kalde, tomme melkeflaskene som kan gjenbrukes. Siden puttes kortet inn i en annen automat, som fyller flasken med fersk melk.

Underveis i tappingen kan man ta en titt gjennom et glassvindu på kyrne som holder til på baksiden – hvis ikke utsikten er forringet av at de firbente har slikket på ruten. Melken holder fint i fire dager, gjerne litt til også. Flasken må alltid ristes før bruk.

Vekker minner

– I Europa er fersk melk som vår veldig utbredt. Det er vi som henger etter, sier Odd Magne Storflor.

Melken er pasteurisert, men ikke homogenisert. Det er ikke lov å omsette upasteurisert melk, og derfor varmes melken opp til 72 grader i 15 sekunder, for å ta knekken på eventuelle skadelige bakterier.

– I vanlig melk knuses fettpartiklene under homogeniseringen, og vi tror at fettet da tas lettere opp i tarmen, sier Odd Magne Storflor.

– Det er veldig mange som sier at de får minnene tilbake fra de var små og drakk melk rett fra kua.

Fyller opp. Den dagsferske melken i automaten koster 20 kroner per liter.

Fyller opp. Den dagsferske melken i automaten koster 20 kroner per liter.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.