Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Her spiser kokkene sammen med gjestene

Tekst

Vil du få varsel hver gang Liz Buer publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Hver torsdag kan du få kokken til bords ved Restaurant Söl.

Deler. De deler jobb og inntekt og er bestevenner. Hver torsdag deler de også personalmat med gjester. Claes Helbak, Magnus Haugland Paaske og Nayana Engh driver restaurant Söl sammen. De to sistnevnte er også kjærester.

Deler. De deler jobb og inntekt og er bestevenner. Hver torsdag deler de også personalmat med gjester. Claes Helbak, Magnus Haugland Paaske og Nayana Engh driver restaurant Söl sammen. De to sistnevnte er også kjærester.

Personalmat er digg. Hjemmelaget og mettende, ofte husmannskost. «Vi spiser den beste maten selv, så klart», sa en kokk til meg en gang.

På restaurant Söl i Stavanger bestemte de seg for å dele personalmat med gjestene hver torsdag. For 100 til 160 kroner får man sitte med personalet ved langbord og spise det de har den dagen.

Fakta: Restaurant Söl

Restaurant i Stavanger som serverer personalmat for ansatte og gjester sammen ved langbord hver torsdag.

restaurantsoel.com

– Fiskegrateng er en gjenganger. Fiskekaker med råkost og eggesmør også. Noen ganger er det grønnsakssuppe. Med personalmaten får vi brukt opp ting, rester av grønnsaker og fisk. Det er bærekraftig. Innimellom har vi kumle, det passer bra med kumletorsdag som er tradisjon på Vestlandet, sier Magnus Haugland Paaske (25), mens han lager oksehalesuppe med litt kjøtt og gode biter av grønnsaker i en rik kraft.

Også det en typisk personalmatrett. Opprinnelig var tanken å fôre studenter med mat for en rimelig penge. Nå kommer alle slags gjester.

Oksehalesuppe. En nærende kraft kokt på oksehaler, litt kjøtt og gode rotgrønnsaker er velsmakende personalmat.

Oksehalesuppe. En nærende kraft kokt på oksehaler, litt kjøtt og gode rotgrønnsaker er velsmakende personalmat.

Mat og kjærlighet

Navnet Söl kommer av tangen søl, som henger tørket på veggene, og ofte brukes i rettene.

– Noen tror vi søler veldig mye her, sier Claes Helbak (29).

Han jobbet på Falsled Kro i Danmark da Nayana Engh kom inn i restaurantkjøkkenet og livet hans. Magnus Haugland Paaske jobbet tidligere på nedlagte Ylajali i Oslo. Sammen er de tre kokkeutdannede bestevenner som har kjent hverandre lenge.

Da Magnus Haugland Paaske ville hjem til Stavanger, realiserte de drømmen om å starte noe sammen.

Hjemmesnekret

Restauranten er enkelt innredet, med bord de har snekret selv og stoler litt herfra og derfra. De bestemte seg tidlig for å ikke ha et stort innredningsbudsjett, men heller satse på kvalitet i mat og service.

Nøysomhet er blitt til lønnsomhet for de tre. Prinsippet bak kjøkkenet er mest mulig grønnsaker, økologisk, kortreist og bærekraftig. Med jevne mellomrom tar de med grønnsaksskrell til en lokal økogård og fôrer grisene, som springer glade mot dem.

– Hva er det beste ved å drive restaurant sammen med venner?

– At du får jobbe med de du liker best, sier Claes Helbak.

Les også matserien Personalmat med Björn Svensson: Michelinkokkens beste oppskrifter på personalmat

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.