Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Heimkunnskap. – Det er det samme for oss om du er inspirert av en salat eller en feit burger, sier Martin Bryn (til høyre). Han og makker August Borgås vil bare få norsk ungdom inn på kjøkkenet, før og etter skolen.

Heimkunnskap. – Det er det samme for oss om du er inspirert av en salat eller en feit burger, sier Martin Bryn (til høyre). Han og makker August Borgås vil bare få norsk ungdom inn på kjøkkenet, før og etter skolen.

De driver Norges største matkanal på Tiktok

Tekst

Vil du få varsel hver gang Sarah Hambro publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

August & Martin har skrevet kokebok.

«Kan dere lage noe med kyllingskinn?»

«Kan dere lage noe en tiåring kan lage til mammas og pappas bursdag på søndag?»

«Har dere noe jeg kan lage om morgenen når jeg ikke vil spise brødskive?»

Spørsmålene i kommentarfeltet på Norges største matkanal på Tiktok er mange.

Nå har August & Martin – August Borgås (25) og Martin Bryn (28) – med 230.000 følgere på Tiktok gitt ut kokeboken «Skolemat», med oppskrifter på mat som deres unge kjernepublikum etterspør: enkel mat som kan lages og spises «før, på og etter skolen».

Fakta: «Skolemat»

Kokebok av August Borgås og Martin Bryn.

Driver Tiktok-kontoen August & Martin, med 230.000 følgere.

Fra leirbål til pandemi

Sykepleieren August Borgås og studenten Martin Bryn møttes over matprat rundt bålet da de begge tok et årsstudium i friluftsliv ved Universitetet i Agder.

– Det ble mye skravling rundt bålet om alt fra kosthold til måten vi spiser på. Men der vi møttes best var i å lage mat, og gleden ved det, sier Borgås.

De begynte med matbilder og oppskrifter på Instagram i 2017, før de gikk over til å eksperimentere med matfilmer omtrent samtidig som koronapandemien stengte ned landet og Tiktok tok av.

– Vi fikk oppmerksomhet selv om filmene våre var ganske dårlige, sier Bryn.

– Vi laget en gin tonic som fikk oppmerksomhet fordi den var dårlig, men en milkshake fikk oss til å klatre oppover på Tiktok-stigen.

Grunnkurs

Med enkelt språk og korte filmsnutter viser duoen frem hvordan man enkelt lager alt fra sunne wraps med kinakål, ost og skinke, til et dekadent monster av en hjemmelaget sjokoladeplate.

I sistnevnte instruerer tiktokeren Oskar Westerlin i et gjestespill hvordan «godsakene som får kjeften til å renne», består av en lagvis kombinasjon av melkesjokolade, melkekrem og cookie-deig.

– På Tiktok vil de ha det enklest mulig, minst mulig oppvask og ovn. Det er som om de vil at vi skal lage god mat, men det de ber om er en brødskive med gulost, sier Bryn.

På veien har de to lært mye om hva følgerne regner som vanskelig og hva de opplever som lett. Boken inneholder grunnleggende forklaringer på koking, knivteknikk og sikring av skjærefjøl – og de har bevisst droppet fritering.

Inn på kjøkkenet

Tiktok-kontoen inneholder fortsatt en og annen oppskrift myntet på de over 18. Men de fleste abonnentene er godt under 20, og det er for disse de to har skrevet boken.

– Det viktigste vi har skjønt er hvilket publikum vi har. De er ikke så opptatt av at det skal være sunt og på en viss måte, men lett og kanskje litt gøy, sier Bryn, som også har studert ernæring.

– Det er det samme for oss om du er inspirert av en salat eller en feit burger, vi går for inspirasjon, det skal være lett og overkommelig. Det handler om å få folk inn på kjøkkenet.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.