Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Klipparkiv. Mike Tyson, født i Brooklyn i New York, sikret seg WBC-tungvektsbeltet som tidenes yngste verdensmester i 1986. Lori Grinker, den tidligere proffbokserens hoff-fotograf, var med på alt fra haircut til uppercut.

Klipparkiv. Mike Tyson, født i Brooklyn i New York, sikret seg WBC-tungvektsbeltet som tidenes yngste verdensmester i 1986. Lori Grinker, den tidligere proffbokserens hoff-fotograf, var med på alt fra haircut til uppercut.

30 år er gått siden Mike Tysons fall. Da hadde hoff-fotografen rømt ringen

Tekst

Vil du få varsel hver gang Emil L. Mohr publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Siden fikk fotografen Lori Grinker oppleve en dystrere side av tungvektsmesteren.

Alle vonde ting var tre for Mike Tyson, en gang verdens yngste tungvektsmester i boksing.

Først allierte han seg med den omstridte promotoren Don King i 1988. Så mistet han beltene sine til James «Buster» Douglas i 1990. Og så, da han virkelig tok telling, ble han dømt til fengsel for voldtekt i 1992.

Fakta: Mike Tyson

Cannabisentreprenør og forhenværende proffbokser.

Født i Brooklyn, New York, i 1966.

Sikret seg WBC-tungvektsbeltet som tidenes yngste verdensmester i 1986.

Fulgte opp med å ta WBA- og IBF-beltene året etter.

Gjenstand for Lori Grinkers fotobok «Mike Tyson» (ute nå).

Men selv om han stadig preger sladrespaltene i tvilsom kontekst, blir det aldri full knockout.

– Folk forteller meg saker som at Mike «klabbet til noen på et fly». Vel, ingenting overrasker meg lenger, sier fotografen Lori Grinker.

– Jeg tror greien med Mike er at han var en plaget sjel som begikk noen slette handlinger. Men jeg tror han har et godt hjerte. Og mens andre gjør sånt og blir «kansellert», kommer han alltid tilbake.

Amerikansk drømmemann

Grinker bidrar selv til Tysons evige aktualitet. I høst presenterer hun bok og utstilling om tiåret da hun nærmest fungerte som hoff-fotografen hans.

Mer overordnet tror hun han vinner på egenskaper som USA elsker. Det starter med at han vokste opp på den mest visne betongjungelflekken i Brooklyn.

– Han inkorporerer den amerikanske drømmen, erklærer Grinker, som også er kjent for sine portretter av krigsveteraner.

– Han representerer den der rags to riches-historien. Han var en plaget sjel som lyktes i et veldig tøft liv. Han hadde selvfølgelig kjempetalent i ringen, et han jobbet knallhardt for å utvikle. Dessuten er han smart og morsom – humoren har betydd mye.

Hun viser til skuespillerinnsmettet i «The Hangover»-filmene, til Tysons nye karriere som passe nedsnødd cannabisambassadør, og til forkjærligheten hans for livsfarlige dyr som kjæledegger.

– Han har gjort masse sprøtt, enten han er blitt straffet for det eller ikke. Folk later til å se gjennom fingrene med en hel del. Og sjekker du sosiale medier, virker iallfall barna hans veltilpassede. Han fremstår som en svært god far.

Ballongen sprakk

Grinkers makeløse tilgang skyldes at hun kom inn tidlig som fotostudent. Dette var mens Tyson levde og trente under ekteparet Cus og Camille D’Amatos beskyttelse i Catskills-fjellene sør for New York. Førsteinntrykket skal ha vært av en storvokst, men sky og sårbar gutt.

Skjønt, forordet i «Mike Tyson» vitner om at Grinker skimtet objektets dystre side. Ved én anledning grep han «bortskjemt» etter brystene hennes, skriver hun. Samarbeidet skal til slutt ha røket fordi han slumset med avtaler.

– Da han ble mester, var det selskap på hotellrommet med ballonger og brus. Men da Mike begynte å feste for alvor, fikk jeg aldri være med. Jeg antar han ikke ville at jeg skulle se hva som foregikk.

– Hva tenker du om den famøse voldtektsdommen 30 år etter?

– Den har jeg ingenting å si om, siden jeg var ute av bildet da. Jeg visste bare det jeg så på nyhetene. Jeg …

Grinker kommer tydeligvis på noe i computervinduet.

– Jeg snakket med Camille et par ganger og spurte om jeg kunne få besøke ham, røper hun med et nikk til gamlekompisen Tyson.

– Da fikk jeg beskjed om at han hadde sagt nei. Jeg tror hun sa at han ville følt seg flau.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.