Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

De har både Dalai Lama og Diego Maradona på kundelisten

Tekst

Vil du få varsel hver gang Simen V. Gonsholt publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Retromania. 70-tallets Argentina-drakt, 80-tallets Barcelona-drakt og 90-tallets Nirvana-drakt (med tekstlinjen «With the lights out, it's less dangerous» i emblemet), alle gjenskapt av nederlandske Copa.
Retromania. 70-tallets Argentina-drakt, 80-tallets Barcelona-drakt og 90-tallets Nirvana-drakt (med tekstlinjen «With the lights out, it's less dangerous» i emblemet), alle gjenskapt av nederlandske Copa.

Draktprodusenten Copa gir fotballfans retromania.

Etter en miserabel VM-kvalifisering, hvor landslaget ble forbigått av Sverige, ligger fotballnasjonen Nederland mer eller mindre brakk. (I alle fall enn så lenge: Landet vant nylig U17-EM.) Men de vil alltid ha sin stolte fortid, og ingen er bedre på å forvalte fortiden enn Amsterdam-baserte Copa, en konseptbutikk som har spesialisert seg på å gjenskape årgangsdrakter fra den nære og fjerne fotballhistorien.

Josimar

I et kjellerlokale ved den nederlandske hovedstadens jernbanestasjon, med italienske expats bak disken, selges retrodrakter omfavnet av så vel Noel Gallagher som Dalai Lama. Mens Tibet er den eneste (ikke-ratifiserte) nasjonen Copa har laget helt nye drakter til, har den tidligere Oasis-frontfiguren turnert med sitt nye backingband High Flying Birds iført Barcelonas sponsorfrie hjemmedrakt fra 1980/1981-sesongen. Phil Collins på sin side foretrekker overtrekksjakken til tyske Hannover 96.

Fakta: Copa

Retrodrakt-produsent og -butikk.

Prins Hendrikkade 20-B, Amsterdam, Nederland.

copafootball.com

Selges også gjennom unisportstore.no

– For å være ærlig, tok det litt tid før vi skjønte hvor stort det var, sier Frode Lia, redaktør for Josimar.

For noen år siden spurte Copa om å selge det norske fotballbladet over disk. De endte i stedet opp med å samarbeide om en drakt, inspirert av sorthvitt-mønsteret til Botafogo, moderklubben til den brasilianske høyrebacken bladet tar sitt navn fra.

Smells like t-shirt

Drakten, som bare finnes i 200 eksemplarer, er ikke nødvendigvis det mest kuriøse prosjektet til Copa: Det kan også være teposesilhuetten på 1978-bortedrakten til det kortlivede amerikanske innendørslaget New England Tea Men eller polyesterdrakten inspirert av Kurt Cobains grønnstripete genser i «Smells Like Teen Spirit»-videoen (med refrenglinjen «With the lights out, it's less dangerous» i klubbemblemet).

Men i tilfelle dette høres ut som rene gimmicker – og kolleksjonen av t-skjorter med George Best-sitater er definitivt på grensen – skylder man å nevne at Copa er vel så gode på det enkle og klassiske: Deres versjon av Argentinas blåhvite og ellers fullstendig nedstrippede 1970-tallsdrakt, for eksempel, er såpass ikonisk at selv om han allerede har originalen, er Diego Maradona blitt observert i den.