Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Her er guiden til årets VM-litteratur

Tekst

Vil du få varsel hver gang Simen V. Gonsholt publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Janne Andersson om «Big Bang Theory», Manuel Neuer om Pytagoras og Erik Niva om fotballindustrien.

Taktisk håndbok. «Masters of Modern Soccer» er noe så sjeldent som en taktisk-filosofisk portrettbok med dybdeintervjuer av verdensstjerner i nøkkelposisjoner.

Taktisk håndbok. «Masters of Modern Soccer» er noe så sjeldent som en taktisk-filosofisk portrettbok med dybdeintervjuer av verdensstjerner i nøkkelposisjoner.

Fakta: «Masters of Modern Soccer»

Av Grant Wahl

Penguin Random House

255 sider

Grant Wahl er den faste fotballkorrespondenten til det amerikanske magasinet Sports Illustrated, og en av den engelskspråklige verdenens mest connecta sportsjournalister – såpass at han i 2011 annonserte sitt kandidatur som Fifa-president. (Han trakk siden kandidaturet, som mest var en symbolsk gest for å utfordre pampeveldet til Fifa, men likevel.)

Det er heller ikke noe å si på tilgangen i hans nye bok, som baserer seg på dybdeintervjuer med personer i ulike nøkkelposisjoner i toppfotballen: målvakten Manuel Neuer (Tyskland), stopperen Vincent Kompany (Belgia), den pensjonerte defensive midtbanespilleren Xavi Alonso (Spania), den offensive midtbanespilleren Christian Pulisic (USA), spissen Javier «Chicharito» Hernandez (Mexico), den spanske treneren Roberto Martinez (Belgia) og den tyske sportsdirektøren Michael Zorc (Borussia Dortmund).

Man kan diskutere utvalget, og ta seg i å savne en og annen poetisk tversoverpasning i Wahls nødtørftige prosa, men boken gir et innblikk i hvordan noen av verdens beste på sine felt tenker: Plutselig begynner Manuel Neuer å snakke om Pytagoras.

Fakta: «Soccernomics (2018 World Cup Edition)»

Av Simon Kuper og Stefan Szymanski

Nation Books

512 sider

Sportsstatistikeren Szymanski og Financial Times-spaltisten Kuper har bygget et helt lite imperium på dette bokprosjektet, som flere ganger er blitt oppdatert og gjenutgitt siden boken først kom ut i 2009, da med tittelen «Why England Lose».

Som den episke undertittelen antyder – «Why England Loses; Why Germany, Spain, and France Win; and Why One Day Japan, Iraq, and the United States Will Become Kings of the World's Most Popular Sport» – er årets utgave den grundigste oppdateringen hittil.

Det er nyskrevne kapitler om Fifa-skandaler, Island og kvinnefotball, i tillegg til mikroobservasjoner som at selvmordsstatistikken i Norge gikk ned da vi kvalifiserte oss til VM i 1994 og at Palestina er en gryende fotballstormakt hadde det ikke vært for Israel. Kombinasjonen av den lett matleie fotballjournalistveteranen Kupers tørrvittigheter og Szymanskis analytiske blikk gjør tallknusingen til en lesefest, og kapitlet om Nicolas Anelkas angst ved straffesparkmerket er i seg selv en fransk eksistensiell roman.

Som før tidligere mesterskap, har det utsøkte svenske forlaget Modernista samlet fotballjournalistikken til Erik Niva, en av stjerneskribentene til Aftonbladets sportsbilag.

Fakta: «Vår fotboll/Världens industri»

Av Erik Niva

Modernista

336 sider

Årets utgivelse er like godt et tobindsverk: «Vår fotboll» handler for det meste om Sverige, «Världens industri» for det meste om den internasjonale spiller- og makteliten.

Niva, som en gang hadde privatnummeret til Lionel Messi, virker nå mest besnæret av den hjemlige fotballen, og med god grunn: Intervjuet med Sveriges landslagssjef Janne Andersson, hvor han går inn på hvor mye han identifiserer seg med supernerden Sheldon Cooper fra tv-serien «Big Bang Theory», det er nok ikke sånt du ville fått ut av Messi uansett.

* (Vilkår)