Mens kontaktidretter og treningssentre har ligget i ufrivillig dvale under koronakrisen, har mange tilsynelatende vendt seg mot racketsporter. Og ingen har vokst mer i løpet av den norske sommeren enn padel, racketsporten som enklest kan beskrives som en blanding av tennis, squash og rumpeldunk.
Ishockeyspilleren Mats Zuccarello Aasen og fotballspilleren Joshua King er blitt observert i Allstar Padel, den nye padelhallen på Økern øst i Oslo. Vest i Oslo, hos Heming, idrettslaget som er mest kjent for å fostre langrennsløpere og alpinister, har Norges første utendørs padelbane blitt satt opp. Den har siden fått selskap av baner i Skien i Telemark og Vestfold.
I forrige måned vant tennisspilleren Casper Ruud en turnering hos Padel X i Tønsberg, et anlegg som drives av den tidligere fotballspilleren Ronny Johnsen. Denne helgen innvier Padel X også en filial i Sandefjord, med en åpningsturnering for «alt fra sportspersonligheter, bedriftskonger og lokale kjendiser», ifølge forhåndsreklamen.
Og så skal Zlatan Ibrahimović være interessert i å starte et padelsenter i Viken fylke.
Fakta: Padel
Racketsport.
Oppfunnet i Acapulco i Mexico av Enrique Corcuera i 1969.
Tatt opp som gren i Norges Tennisforbund i 2015.
Spilles over 20 x 10 meter, med strengeløs racket og litt mykere ball enn i tennis.
Pris for en utendørsbane: Cirka 250.000 kroner.
Svensk feber
Padel spilles normalt i doubleformat på en bane omgitt av pleksiglass, med ball, racket og regler som er en modifisert variant av tennis. Sporten har sin opprinnelse i Sør-Amerika, derav den spanske ordlyden, og regnes gjerne som en av verdens raskest voksende. Den har fått et særlig solid fotfeste i Sverige, som har flere hundre padelhaller og en egen eliteturnering i tennisbyen Båstad.
Men i Norge har padel hittil vært et mindre og overveiende regionalt fenomen. Sportens norske sentrum er Askim. Lars-Petter Czwartek bor der. Han var en av de første som spilte på byens og landets første padelbaner, og er i dag Business Unit Manager for Unisport, som i tillegg til å være en nettbutikk for sportsutstyr, bygger padelarenaer, og blant annet har vært involvert i den svenske kjeden Padel Zenter, som er delvis finansiert og frontet av fotballspilleren Zlatan Ibrahimović (derav z-en i «Zenter»).
Kamp på grensen
– I Sverige har det tatt fullstendig av. Norge ligger langt bak, for å si det sånn. Men det er klart at det kommer til å vokse her også, sier Czwartek.
Det største løftet tror han kommer til å finne sted i en gammel industrihall i Sarpsborg; det er der Padel Zenter var interessert i å starte en norsk filial. Det var faktisk hele 14 interessenter i kampen om å utvikle hallen til et padelanlegg, som tegner til å bli landets største og ikke minst høyeste helårsanlegg, med 20 meter under taket. Det vil gi hittil uant rom i Norge for det som er det spektakulære rumpeldunk-elementet i padel – skyhøye lobber og baller som kan sprette ut og inn igjen på banen.
Zlatan kom imidlertid aldri til Sarpsborg. Det var i stedet mer ubeskrevne Hubert Moen som fikk tilslaget.
– Det er for godt til å være sant. Det har nesten ikke sunket inn, sier Moen, som nå har sluttet i jobben som bedriftsrådgiver i Eidsberg Sparebank for å satse fulltid på sporten.
Han vil ikke spekulere i hva som var utslagsgivende for at han tok innersvingen på Zlatan Ibrahimović. Men det kan ikke ha skadet at han kommer fra Askim. For som han sier:
– Der er padel livet.
* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.