Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Den vanskelige tredjedrakten

Tekst

Vil du få varsel hver gang Simen V. Gonsholt publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Dersom Molde vinner årets eliteserie, er det ikke på grunn av deres nye spillertrøye. Eller kanskje det er det.

Burgunder. Magnus Wolff Eikrem og Molde åpnet sesongen i «litt uvant» tredjedrakt.

Burgunder. Magnus Wolff Eikrem og Molde åpnet sesongen i «litt uvant» tredjedrakt.

Fakta: Tredjedrakt

Tas i bruk ved likhet med motstanders hjemme-og bortedraktsett. Ikke obligatorisk i Norge (bare for europacupdeltagere).

Det har vært relativt stille rundt Molde Fotballklubb før årets eliteseriestart. Det meste har handlet om hvordan det går med deres inntil nylig permitterte hovedtrener Ole Gunnar Solskjær i Manchester, mens hans stedfortreder Erling Moe har vært travelt opptatt med å slanke stallen: Hele 13 spillere er blitt skipet ut – enkelte så langt vekk som til Sibir – mens den mest forhåndsomtalte tilveksten har vært en burgunderfarget tredjedrakt.

Burgunder er ikke noen typisk Molde-farge, og selv om lyseblå detaljer på skuldrene knytter an til klubbens faste palett, sender drakten mest av alt tankene til den uglamorøse Premier League-klubben Burnley, har supportere påpekt. «Det er jo litt uvant å spille i en slik drakt», medga midtbaneankeret Magnus Wolff Eikrem overfor Romsdals Budstikke, men trøstet seg med: «Den er i alle fall bedre enn den refleksgule drakten vi hadde her en periode.»

Kamuflasje. Italienske draktfabrikanter er tredjedraktens avantgarde. Her Marek Hamsik i Napolis kamomønstrede tredjedrakt i 2013.

Kamuflasje. Italienske draktfabrikanter er tredjedraktens avantgarde. Her Marek Hamsik i Napolis kamomønstrede tredjedrakt i 2013.

Det grønne skiftet

Tredjedrakten har en polarisende status i fotballverdenen. Mange ser på den som en markedsføringsgimmick og melkeku, et påskudd til å selge flere trøyer, og det er det utvilsomt. Men tredjedrakten kan også være et springbrett for innovasjon – siden dens praktiske funksjon er å skille seg ut dersom både hjemme- og bortedrakten kolliderer med motstanderens, inviterer den til å tenke nytt – og dessuten en form for programerklæring.

Da Manchester City fikk arabiske eiere og rustet opp laget kraftig foran 2009-sesongen, hentet klubben også frem deres klassiske tredjedrakt med sortrødt ordensbånd på hvit bunn, sist sett under forrige storhetstid på 1970-tallet. Og da Odds Ballklubb ville kommunisere Telemark-lagets miljøvennlige profil foran 2014-sesongen, kledde sportsdirektør og tidligere Natur og Ungdom-leder Einar Håndlykken gjennom vinterens treningskamper spillerne opp i signalgrønne draktsett, i kontrast til deres vante sorte og hvite. Den grønne drakten ble imidlertid ikke brukt under selve sesongen, og solgte heller ikke, ifølge Håndlykken, «særlig mange» eksemplarer.

Kamuflasje og fugleskitt

Men nettopp deri ligger tredjedraktens appell. Dens ofte ikonoklastiske design gjør den sjelden fristende å bli sett i – tenk for eksempel på Napolis kamuflasjemønstrede tredjedrakt fra 2014, eller fugleskitt- og trikkesetetrekk-collagen til Norwich fra 2016 – men du kan på den annen side ikke stille deg likegyldig til den.

Bortsett fra at dette muligens er skjebnen Moldes nye tredjedrakt vil lide. Klubben rullet ut drakten med brask og bram allerede i første seriekamp mot Sarpsborg. Men som Moldes nøkkelspiller Eirik Hestad sa da Romsdals Budstikke oppfordret ham til å kaste terningkast på fargen: «Jeg synes drakta er helt grei.»

Sjelden kanarifugl. Alexander Tettey i tredjedrakten til Norwich fra 2016/2017. I år stiler derimot klubben mot opprykk til Premier League i fluorescerende grønn tredjedrakt.

Sjelden kanarifugl. Alexander Tettey i tredjedrakten til Norwich fra 2016/2017. I år stiler derimot klubben mot opprykk til Premier League i fluorescerende grønn tredjedrakt.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.