Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Muligheten er en øy. 1. juli er det ekstremløp på Senja. 122 kilometer og 5500 høydemeter venter 250 deltagere. Foto: Andre Ermolaev/Xreid

250 deltagere løper i 15 timer for å krysse denne øya

Muligheten er en øy. 1. juli er det ekstremløp på Senja. 122 kilometer og 5500 høydemeter venter 250 deltagere. Foto: Andre Ermolaev/Xreid

122 kilometer og 5500 høydemeter venter den som skal løpe ekstremtur på Senja.

Tekst

Det sies at ultraløp er like mye en sightseeing og spisekonkurranse som det å ha evner til å løpe langt og lenge. 1. juli stiller utvalgte kvinner og menn til Xreid Senja i Troms, med plan om å løpe landets nest største øy på langs. Med 5500 høydemeter fordelt på 122 kilometer, er det tilstrekkelig rom for opp- og nedturer.

Fakta: Xreid

Ekstremløp på Senja 1. juli

xreid.com

Så langt har rundt 180 internasjonale ultra­løpere, norske supermosjonister og motbakkeløpere av den seige sorten meldt sin ankomst. Det er rundt 70 startnummer igjen, men tro ikke at enhver får et på brystet sånn uten ­videre – selv om en har meldt seg på.

Utøverne siles, til det beste for utøveren selv, forsikrer løpsleder Jan-Sigurd Sørensen. For sikkerheten er jo tross alt det viktigste.

– Alle, uavhengig om de har deltatt i lignende løp tidligere, må sende inn søknad om å delta. Der skal det stå hvilken erfaring en har: Ikke bare vise at en fysisk er istand til å løpe tolv timer ­eller lengre, men også fortelle om en kan navigere tilfredsstillende etter gps, sier Sørensen.

Den hvasse veggen. De tre første årene ble langvandrerne sendt over Hardangervidda før de møtte veggen og Gaustatoppen. Nå vil arrangørene la deltagerne oppleve Senja. Foto: Mats Grimsæth/Xreid

Den hvasse veggen. De tre første årene ble langvandrerne sendt over Hardangervidda før de møtte veggen og Gaustatoppen. Nå vil arrangørene la deltagerne oppleve Senja. Foto: Mats Grimsæth/Xreid

Det er to klasser i løpet: det er de som løper alene, og de som løper i lag med opp til fire deltagere. Hvis en ikke har særlig erfaring fra før, kan det være lurt å få med en eller tre venner med på ultraløpet.

– Det er enklere å få plass hvis en løper sammen med noen. Det vil alltid være perioder der en føler seg på bunn, og trenger å sette seg ned på en sten. Da er det fint at noen kan ta frem et varmeteppe, sier Sørensen.

Før en legger ut på reisen langt inne i seg selv, må deltagerne pugge en 24 siders manual hvor det opplyses at en må ha med seg et ­enkelt førstehjelpsskrin, samt ulltøy, varmeteppe og selvsagt: vind- og vanntett tøy. Og hodelykt, selv om midnattssolen henger over hele tiden mens en stavrer seg videre.

– Det er alltid lettere å søke etter noen med en blinkende hodelykt på, sier Sørensen.

De tre første årene ble ekstremløperne sendt over Hardangervidda med mål på Gaustatoppen, men arrangørene har i år sett seg etter nye muligheter.

– Vi ville nordover, men synes at Lofoten er blitt for kommersiell. Derfor valgte vi å legge løpet til et sted som er mer uoppdaget, sier Sørensen.

Etter 40 kilometer kan det hende at noen av løperne tror de har en hallusinasjon. Men slapp av: det er ikke et synsbedrag, men én av de tre matstasjonene langs løypen. Den neste herligheten kommer etter 80 kilometer, og den siste etter 110.

– Her vil det bli servert ordentlig mat: Gryteretter, i tillegg til brødskiver, og drikke som cola og Red Bull. En blir trolig ganske glad når en ser disse matstasjonene, sier Sørensen.

Forventet sluttid på førstemann er rundt 15 timer. Siste inn vil nok bruke det dobbelte.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.