Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Skal du bare høre én ny podkast i 2019, kan dette være den ene

Tekst

Vil du få varsel hver gang Jan Omdahl publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Den beste podkasten om internett handler egentlig om mennesker.

Vi lever i forvirrende tider. Skal du bare høre én ny podkast i 2019, er det ingen dårlig idé å prøve en som kan hjelpe deg til å forstå litt mer av livet som borger av nettsamfunnet.

Siden 2014 har programlederne Alex Goldman og PJ Vogt i podkasten «Reply All» utforsket hva informasjonsteknologien gjør med samfunnet, kulturen og menneskelivet. Det gjør de i et format som samtidig gir oss lyttere konkrete råd om hvordan vi best kan navigere labyrinten som er våre digitale liv.

Temaene som tas opp kan være både alvorlige og kompliserte, men presenteres så engasjerende og underholdende at formen kamuflerer det høye faglige nivået. «Reply All» er radiodokumentar av høy klasse, rammet inn av vertenes lette, joviale tone, med den skrallende latteren til Vogt som varemerke.

Historiefortelling

Formatet varierer fra episode til episode. Med ujevne mellomrom presenteres historiene via faste tematiske knagger som «Yes, Yes, No», der Vogt og Goldman forklarer obskure internettfenomener, memer og trivia for sjefen sin, eller «Super Tech Support», der Goldman hjelper en lytter med et spesielt komplisert teknologispørsmål.

Fakta: «Reply All»

Podkast om internett fra Gimlet Media
gimletmedia.com/reply-all

Forklaringen er alltid minst like mye journalistisk historiefortelling som teknisk utgreiing. Alle faste lyttere har sine favorittepisoder. En tidlig episode, om stakkaren som trodde han gjorde verden en tjeneste ved å finne opp popup-annonsen, er så god at en kollega sier han ble direkte rørt av et gjenhør med den.

Falske nyheter

De kaller det «en podkast om internett», men det er også plass til historier med en temmelig perifer tilknytning til nett- og informasjonsteknologifeltet.

I «Shine On You Crazy Goldman» prøver Goldman mikrodosering av LSD gjennom en arbeidsuke. Episoden «Man of the People», om radiopioneren og kvakksalveren John Brinkleys herjinger i Texas på 1920- og 1930-tallet, er så episk at den skal bli film, med Richard Linklater i registolen og Robert Downey Jr. som stjerne og produsent.

Ikke gå glipp av noe!

Få ukebrev med D2s beste saker rett i innboksen.

Meld deg på her

Parallellene til Trump og falske nyheter er åpenbare, og mannen i det ovale kontoret setter tonen for flere episoder. I den siste jeg fikk med meg før jul, forteller reporter Sruthi Pinnamaneni historien om hvordan Trump-lojale lokalpolitikere i småbyen Mount Pleasant, Wisconsin, har satt hele byens fremtid på spill i en vanvittig eiendoms- og utviklingsavtale med Foxconn, den kinesiske industrigiganten som er verdens største produsent av elektroniske komponenter.

Slik kan «en podkast om internett» gi et sterkt innblikk i følgene presidentens sammenblanding av geopolitikk og private forretningsinteresser kan få for vanlige amerikanere.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.