Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Foto: vivino.com

Foto: vivino.com

Vinappene som husker hva du drikker, selv når du er kommet til bunns i flasken

Tekst

Vivino og Delectable husker hva det var du drakk igår.

Å dille med telefonen ved bordet i middagsselskap er ikke særlig stilig, men når det røyner på med den vinøse hukommelsen kan smarttelefonen være redningen. Det er mange år siden folk begynte å ta flaskebilder for å huske god vin til senere bruk, og stadig flere opererer med en av appene som er utvik­let til formålet.

Fakta: Jan Omdahl

Journalist og skribent.

I D2 skriver han om teknologi, kultur og medier.

Danske Vivino og amerikanske Delectable kombinerer begge automatisk gjenkjenning av etiketter på flasker med andre funksjoner. Men det meste handler om evnen til å gjenkjenne en vin, og informasjonen som dukker opp når en flaske er identifisert. Det skjer ved at man tar et bilde av flaskens etikett, slik at programvaren kan lete ­etter matchende informasjon i data­basen. I denne uformelle testen hadde Vivino høyest treffsikkerhet. Den fant riktig vin og årgang på samtlige av seks tilfeldig utvalgte vinflasker i ulike genrer og prisklasser.

Det er mange år siden folk ­begynte å ta flaskebilder for å huske god vin til senere bruk

Foto: vivino.com

Foto: vivino.com

Delectable klarte fem av seks produsenter, og måtte i tillegg ha hjelp til å identifisere hvilken vin det var snakk om fra én av de fem produsentene. Til gjengjeld klarte Delectable også flere ølsorter og en single malt whisky, mens Vivino meldte pass når den måtte forholde seg til noe annet enn vanlig vin.

Når en vin er identifisert viser ­Delectable produsent- og produktnavn, ­region, druesort(er), andre brukeres smakingsnotater og gjennomsnittlig poengscore, men ikke årgang. Vivino viser i tillegg årgang – korrekt på alle ­vinene testet her – og en kort tekst om vin- eller druetypen.

I kategorien pris- og kjøpsinformasjon er vivino den klare vinneren. Den henter data fra Vinmonopolets database, med pris, oversikt over hvilke utsalg som har vinen og kjøpsknapp rett inn i Vinmonopolets nettbutikk.

Fakta: Vivino / Delectable

Apper for vingjen­kjen­ning.

Pris: Gratis

vivino.com

delectable.com

Her sliter Delectable. Appen melder ofte «utsolgt» om produkter som er ­tilgjengelige i polets basisliste, og

når det dukker opp en kjøpsknapp, er den til vinhandlere i USA. Et klassisk ­tilfelle av manglende lokalisering av program­vare.

Vivino kan også skanne vinlisten på restauranter og generere omtaler av samtlige viner man fotograferer. Det fungerer ganske brukbart, skjønt man blamerer seg jo sosialt. Delectable er til gjengjeld best på sosiale funksjoner, med enklere verktøy for å følge både vinpersonligheter og venner i sosiale medier som bruker appen. Det er ikke nok til å danke ut Vivino som det klare førstevalget for norske brukere.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.