Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Foto: OLYMPUS CORP.

Foto: OLYMPUS CORP.

Her er din neste selfie-assistent

Tekst

Olympus PEN-F er selfie-apparatet for spradebasser.

Er det mulig å selge et kamera som ­design- og livsstilsprodukt i selfiestangens og mobilkameraenes tidsalder? ­Ingen skal beskylde Olympus for ikke å prøve. Markedsføringsmateriellet for selskapets nye PEN-F-kamera oser ­«design» og «retro».

Fakta: Jan Omdahl

Journalist og skribent.

I D2 skriver han om teknologi, kultur og medier.

Men kameraet er vakkert, avansert og særdeles bra, det. For den litt mer ambisiøse hobbyfotografen og/eller sosiale medier-ekshibisjonisten, er det jo også noe eget med et ordentlig kamera. Det gir en helt annen tilnærming til fotograferingen enn bare å vippe opp mobilen, og resulterer i bilder på et helt annet kvalitetsnivå.

At man inne i menysystemet også finner et eget «Selfie assist»-modus, sier kanskje noe om målgruppen

PEN-F er i Micro Four Thirds-formatet, der man finner systemkameraer med utskiftbar optikk som er langt mer kompakte enn speilreflekskameraer. Olympus kombinerer teknologien med en såkalt gjennomsiktsøker, en fokusløsning som i sin gamle, helmanuelle utgave var mest for viderekomne kameranerder og profesjonelle fotografer. Men på PEN-E er det flere typer autofokus ved siden av manuelle løsninger. At man inne i menysystemet også finner et eget «Selfie assist»-modus, sier kanskje noe om målgruppen.

I motsetning til på noen av de tidligere modellene i PEN-serien, har Olympus truffet meget godt på retro-formgivingen. Kameraet er en reinkarnasjon av originalmodellen med samme navn fra 1963. Knapper og brytere har den gode, mekaniske følelsen, og betjeningshjulene har innfrest friksjonsmønster som gjør dem enkle å betjene.

12

Fakta: Olympus PEN-F

Micro Four Thirds systemkamera

Pris: 15.999 kroner med 17mm f/1.8 objektiv

olympus.no

Mengden knapper og hjul, og menysystemets dybde, gjør dog at dette ikke er et kamera for nybegynnere. Skjønt, det er også mulig å velge et intelligent automodus, som selv far kan skjønne. Markedets mest avanserte fem-aksers billedstabilisering hjelper også.

PEN-F er et av de første Micro Four Thirds-kameraene med en så stor billedsensor som 20 megapiksler. Med det medfølgende 17mm f/1.8-objektivet tar det meget gode bilder selv under vanskelige lysforhold. I JPG-format kan man leke seg med et funksjonshjul på fronten som gir tilgang til filterfunksjoner lik dem man finner i billedbehandlingsprogrammer og apper som Instagram. Støtte for wifi og billeddeling via egen app er sikkert kjekt å ha for noen.

Den høyoppløste elektroniske søkeren med 2.36 millioner OLED-billedpunkter er et meget godt supplement til den store, vippbare LCD-skjermen. På minus­siden: 4K-video mangler, og grepet er ikke det mest ergonomiske. PEN-F er et nydelig og attråverdig ­kamera, men man betaler noen tusen ekstra for design og retrofølelse. Slik sett det perfekte verktøyet for den stilbevisste foto­bloggeren og spradebassen som ennå ikke har råd til en Leica. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.