Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Må ta quiz for å få skrive i kommentarfeltet

Tekst

Vil du få varsel hver gang Jan Omdahl publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Tekno - Know2comment - Foto: NRKbeta
Tekno - Know2comment - Foto: NRKbeta

NRK Beta gir nettrollene tid til å tenke seg om.

Stadig oftere ender kommentarfeltet som tilgriset kamparena for nettroll med og uten ministerpost. Men noen har fortsatt klokkertro på leserengasjement og brukerdeltagelse i journalistikken.

Mens norske medier fotfulgte kronprins Haakon under hans pr-tokt for norske oppstartsbedrifter og deres mer eller mindre luftige forretningsideer på teknologidelen av South by Southwest-konferansen (SXSW) i Austin, Texas tidligere i måneden, sto en annen nordmann på scenen med en langt mer håndfast fortelling om en teknologidrevet løsning på et konkret problem.

Artikkel-quiz

Ståle Grut (28) er journalist i NRKs teknologiblogg NRKbeta, mastergradsstudent ved universitetet i Amsterdam, og et lysende talent med stø kurs mot større oppgaver i Medie-Norge.

Fakta: Know2Comment

nrkbeta.no

Låser kommentar­felt med quiz. ­Utviklet av Ståle Grut og Henrik Lied i NRK Beta.

Hva med en quiz som tvinger folk til å vise at de faktisk har lest en artikkel før de får kommentere den?

Han var invitert til SXSW for å holde foredrag om en snedig liten sak han og en kollega utviklet etter at kommentarfeltet under artikkelen «Bilder av unge norske jenter deles på 'gutteforum'» utartet i trolling og drittprat i 2016. Det likte netthodene i NRKbeta-kroken på Marienlyst dårlig, og Grut fikk den lyse ideen i dusjen en morgen: Hva med en quiz som tvinger folk til å vise at de faktisk har lest en artikkel før de får kommentere den?

Ikke gå glipp av noe!

Få ukebrev med D2s beste saker rett i innboksen.

Meld deg på her

Han brukte noen timer sammen med journalist og utvikler Henrik Lied, som skrev koden til en plugin for WordPress, bloggplattformen NRKbeta publiseres på. Løsningen fikk navnet Know2Comment. Løsningen aktiveres kun på artikler der man forventer høy temperatur i kommentarfeltet. Leserne må svare på flere spørsmål om innholdet før de slipper til. Quizen lages av journalisten som skriver artikkelen.

Disiplinerende

Tiltaket viser seg å ha disiplinerende effekt. Det er neppe egnet til å stagge de mest motiverte trollene der ute, men er ment å gi debattanter flest litt tid til å tenke seg om før de kommenterer. Ikke at det trengs så ofte akkurat hos NRKbeta: Vanligvis er kommentarfeltet der lutter idyll, slik det ofte er i nisjemedier med trofaste lesere og en stab som skjønner viktigheten av selv å være tydelig til stede i kommentarfeltet.

Det er derimot en del andre medieaktører som kunne trengt noe lignende. Know2Comment er publisert som åpen kildekode, og kan brukes fritt. Prosjektet er tidligere omtalt av Columbia Journalism Review, og av Grut selv i en artikkel hos Nieman Lab.

Etter at det toneangivende teknologinettstedet Ars Technica publiserte en fyldig reportasje fra Gruts foredrag på SXSW, kan det vel tenkes at flere går til github.com/nrkbeta/nrkbetaquiz for å laste ned koden.

En utilsiktet bonus kan være at leserne elsker selve quizen. Hos NRKbeta er det langt flere som besvarer den enn som kommenterer artiklene.

' (Vilkår)