Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Musikalsk minimalisme

Tekst
Foto: Auralic

Foto: Auralic

Mye godlyd i en liten boks.

Noen av de fineste stundene man kan ha med den nye strømmebaserte formen for musikklytting, er når man kommer i en inspirert, intuitiv «flow» der låt etter låt hentes ned fra nettskyen og smelter sammen til en organisk, flytende musikkopplevelse der alt stemmer. Man kan ha disse lykkestundene på mobilen, eller med en trådløs strømmeboks i stuen, men for meg er det aller mest stas foran stereoanlegget.

Fakta: Auralic Aries Mini

Nettverksspiller og digital-analog-omformer

Pris: 5990,-

auralic.com

Da trenger man noe som kan hente musikkinnhold fra nettet, eller fra en lokal harddisk eller server, behandle dataene med høyest mulig kvalitet, omforme digital informasjon til analoge signaler og sende dem videre til forsterkeren.

Noen plugger en ledning fra hodetelefonuttaket på laptopen rett i stereoanlegget. Det låter ikke så bra. Det blir bedre om man kobler pc/mac via en digital-analog-omformer (DAC) til anlegget, men den mest elegante løsningen er med en dedikert nettverksspiller som kan styres fra en app på mobil eller nettbrett.

Foto: Auralic

Foto: Auralic

I den filbaserte musikkavspillingens barndom var dette meget kostbare saker, men nå går det an få gode greier til priser som ikke er fullt så avskrekkende. Aries Mini fra den Hong Kong-baserte produsenten Auralic er både en nettverksspiller og en DAC, og styres med Auralics Harmony DS-app. Den håndterer både lokalt innhold, for eksempel på USB-harddisk eller nettverkstjener, og strømmetjenester som norske Tidal og franske Qobuz.

Den tigger ikke akkurat om hedersplassen i hi-fi-hyllen, vi snakker om en meget enkelt utseende liten boks i hvitt eller svart. Den støtter de aller fleste filformater, fra flatbanket mp3 til høyoppløst PCM, DSD og DXD.

Man kan utvilsomt kjøpe seg bedre lyd, men lydbildet er detaljert og energisk, uten å være påtrengende «digitalt»

Man kan operere trådløst eller kablet. Ved hjelp av overføringsteknologiene Airplay og Songcast kan du spille av direkte fra for eksempel Spotify, som ikke er integrert i Lightning DS-appen. Aries Mini kan også utstyres med en liten disk for lokal lagring av musikkfiler, og kan levere lyd trådløst til kompatible strømmebokser. Det er i det hele tatt svært mye funksjonalitet i en liten pakke.

Fakta: Jan Omdahl

Journalist og skribent.

I D2 skriver han om teknologi, kultur og medier.

Hjemme hos meg spilte Aries Mini med imponerende lydkvalitet. Man kan utvilsomt kjøpe seg bedre lyd, men lydbildet er detaljert og energisk, uten å være påtrengende «digitalt». Aries Mini virket mer avhengig av god trådløs nettforbindelse enn min egen løsning, den var av og til litt treg respons på kommandoer i appen.

Funksjonalitet og komponenter i Aries Mini er nesten identisk med storebroren Aries, som koster tre ganger så mye. Om forskjellen er hørbar? La meg si det slik: Er du blant dem som bryr deg, skal du nok uansett ha storebror.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.