Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Redd for å bli overvåket på mobilen? Prøv favorittappen til Edward Snowden

Tekst
Foto: Open Whisper Systems

Foto: Open Whisper Systems

Appen Signal er like enkel å bruke som telefonens løsninger på sms og tale.

Fakta:

Jan Omdahl
Journalist og skribent. I denne spalten skriver han om teknologi, kultur og medier.

Når sterke krefter roper på mer overvåkning i kampen mot terror, er det befriende å høre analysesjef Jon Fitje Hoffmann i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) slå fast at vi ikke kan sikre oss helt og samtidig være borgere i et fritt samfunn. På den annen side jobber Hoffmann i en organisasjon som senest ifjor ba om utvidede fullmakter som kunne minne om noen av dem Edward Snowden avslørte at PSTs amerikanske kolleger hadde misbrukt.

Heldigvis er det fortsatt ting man som lovlydig borger kan gjøre for å beskytte seg mot snoking i den digitale privatsfæren. Mange har nok hørt om nettleseren og anonymitetsnettverket Tor. En enda enklere løsning er Signal, en gratis krypteringsapp for iOS og Android som helt sømløst lar deg tekste og ringe kryptert med de av kontaktene dine som også har installert appen. Krypteringen gjør kommunikasjonen tilnærmet umulig å overvåke, men fordi det er snakk om såkalt ende-til-ende-kryptering, fungerer den bare om begge har den.

Både Edward Snowden og nettstedet The Intecept, sentralt i Snowden-avsløringene, anbefaler Signal. Appen er like enkel å bruke som de vanlige meldings- og telefonappene på telefonen. Gir du den tilgang til kontaktlisten, ser du automatisk hvilke av dine kontakter som også bruker Signal. Hos meg er det ti til 15 stykker, blant dem opptil flere redaktører i norske medier, som åpenbart ønsker sikker kommunikasjon med kilder og kontakter. Både meldinger og telefonsamtaler i Signal fungerer utmerket, skjønt lydkvaliteten på tale bærer noe preg av at bits og bytes er krøllet kraftig sammen og pakket opp igjen.

Fakta:

Signal
Krypteringsapp for tekst og tale på iOS og Android
Pris: Gratis
Nett: whispersystems.org

Signal-brukere kan også kommunisere med Android-brukere som benytter krypteringsappene TextSecure eller Redphone. Det er samme mann, Moxie Marlinspike, som står bak disse og Signal. Appen er basert på åpen kildekode, noe som reduserer risikoen for at de ansvarlige skal presses til å åpne en bakdør til National Security Agency (NSA) eller andre skumle aktører. Non profit-selskapet bak Signal, Open Whisper Systems, har også levert krypteringsløsningen til meldingstjenesten WhatsApp.

Apples meldingstjeneste, iMessage, er også ende-til-ende-kryptert. Men fordi iMessage ikke er åpen kildekode, mener sikkerhetseksperter at tjenesten er mer sårbar for overvåkning. Signal er også sikrere fordi appen lar brukerne verifisere hverandres digitale fingeravtrykk, og fordi den automatisk endrer krypertingen for hver melding som sendes. Slik blir det enda vanskeligere for overvåkerne å bryte seg inn i livet ditt.

Les også:
JUL: Julens mest smakfulle gaver: Her er kokken, konditoren og bartenderens oppskrifter.

LIVSSTIL: Stein Erik Hagen åpner Nordens største spa.

TRENINGSMAT: Maten som setter fart på forbrenningen.

DESIGN: Designnissens julemarked

Les mer fra D2 her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.