Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Min kontoinformasjon var til salgs på det mørke nettet

Tekst

Vil du få varsel hver gang Jan Omdahl publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Disse tjenestene hjelper deg å generere sikre passord automatisk.

Finnes det en større skrekk for den moderne nettbrukeren enn å bli utsatt for identitetstyveri? At digitale sjørøvere sikrer seg adgang til dine personlige data, presser deg for penger, handler på kreditt i ditt navn, kjører Uber fra morgen til kveld, eller på andre måter herjer med ditt digitale og analoge liv? Grøss.

Det er noen nifse skrekkhistorier der ute, og en hel industri som lever av å fortelle dem. Truslene er utvilsomt reelle nok, men etter tilstrekkelig mange år uten å bli utsatt for hverken virus, hacking eller annen uhumskhet, kan det likevel være fristende å ta lett på det. Selv brukte jeg i mange år varianter av det samme passordet på et utall nettsteder. Nettbank, epost, netthandel, sosiale medier, you name it. Det var, mildt sagt, for dumt, nærmest en søknad om å bli digitalt ranet og dumpet i veikanten.

Guffen opplevelse

Sparket bak ble en tur innom nettstedet Have I Been Pwned? (haveibeenpwned.com), der man kan skrive inn sin egen epostadresse og få vite om brukernavn og passord er blitt hentet ut gjennom hackerangrep.

Fakta: 1password

App for iOS og Mac OS som hjelper deg holde orden på sikre passord gir et enklere og tryggere digitalt liv.

1password.com

Joda: min kontoinformasjon befant seg til salgs på det mørke nettet, den, etter et gammelt hackerangrep mot musikktjenestene Last.fm og MySpace (åh, MySpace, dere, det var tider!). Min kontoinformasjon fra minst to tidligere jobbadresser lå også ute til salgs, etter angrep mot blant andre Dropbox og Disqus.

Det var en guffen ting å oppdage, og det var åpenbart på høy tid å kvitte seg med gammel passord-moro. Jeg hadde allerede såkalt tofaktor autentisering slått på på nettjenester som støtter dette, som Facebook og Google. Da må innlogging fra nye enheter bekreftes med en kode som sendes til mobilen. Neste grep var å bytte til nye og sikre passord. Tjenester som LastPass hjelper deg å generere slike automatisk.

Kryptert hvelv

Du bør ha ulike passord for hver tjeneste. Det kan virke tungvint, men det finnes en rekke apper og nettløsninger for pc, Mac, mobil og nettbrett som lagrer og holder orden på passordene dine, slik at du hverken trenger å huske dem eller fylle dem inn hver gang du skal logge inn. All sensitiv informasjon lagres i et kryptert «hvelv» på dine enheter.

Jeg testet først ut LastPass, en utmerket gratisløsning for alle ledende operativsystemer. Den leverte kanskje ikke helt optimalt på mobil, og jeg endte derfor til slutt, som Mac- og Iphone-bruker, med betalingsløsningen 1Password.

Den genererer og holder rede på sikre passord for hver enkelt tjeneste, synker sømløst mellom Mac, Iphone og Ipad, støtter Touch ID-autentisering med fingeravtrykk, og gir meg et sikrere digitalt liv for 25 kroner i måneden.(Vilkår)