Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Denne gjør jobben mens du er på arbeid

Tekst

Vil du få varsel hver gang Jan Omdahl publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

En robot er mer etisk enn au pair på slavekontrakt eller vaskehjelp som jobber svart.

Jeg hadde utsatt det lenge, men det var noe med kombinasjonen mørkt tregulv, lav vintersol og en viss aversjon mot støvsuging som gjorde det klart at det var på tide å overlate jobben til en robot.

Jeg hadde vært temmelig skeptisk til konseptet, var overbevist om at en slik innretning umulig kunne gjøre særlig mye nytte for seg, og hadde dessuten tenkt at støvsuging var noe man i anstendighetens navn fikk klare selv.

På den annen side er en robot mer etisk enn au pair på slavekontrakt eller vaskehjelp som jobber svart. Det er heller ikke slik at dette er et nytt og uferdig konsept, det begynner å bli en hel del år siden Youtube-videoen av en katt i hai-kostyme på toppen av en Roomba gikk viralt.

Flittig

Tre dager senere kjører et hvitt flash av fremtid rundt i leiligheten og suger støv med forbløffende effektivitet, før den etter en stund rapporterer seg ferdig og parkerer mot ladestasjonen under sofaen.

Xiaomi Roborock S50 koster fra 4200 kroner, og gjør ifølge flere produkttester en minst like god jobb som maskiner til det dobbelte. En gruppe teknologinerder jeg gjerne lytter til, har alle kjøpt den. Til å være et såkalt kinaprodukt er det ingen ting som virker billig her: Emballasjen, brukermanualen, produktdesignen, appen man bruker til å styre roboten via wi-fi – alt gir et meget solid inntrykk. Det samme gjør roboten i bruk.

Fakta: Test av robotstøvsuger

Roborock S50 gjør samme jobb til halv pris av andre roboter.

Den bruker en kombinasjon av laser og sensorer til å skaffe seg oversikt over omgivelsene, tegner så et digitalt kart man så kan bruke i appen, for eksempel til å sende den for bare å støvsuge kjøkkenet. Smarte sensorer hindrer trappekatastrofe. Den har eget teppemodus, tusler flittig og systematisk rundt i alle kriker og kroker, men melder pass ved dørterskler høyere enn to centimeter.

Det ligger også i kortene at en rund maskin ikke kommer til helt inne i hjørner, og at stolben og andre hindre kan by på problemer. Regn med å måtte ettergå kjapt med vanlig støvsuger eller feiebrett etterpå.

Oppgradering

Helt støyfri er Roborocken ikke. Men hva så? Noe av poenget er jo nettopp at den gjør jobben mens du er på jobben. Starttider og frekvens settes enkelt i appen. Den har en våtmoppfunksjon, men den fungerer ikke i rom med både harde gulv og tepper.

Den har også visse andre svakheter, som at den glemmer kartet over én etasje hvis den flyttes til en annen, og at den enkelte ganger kjører seg vill og trenger navigasjonshjelp. Det går an å håpe på ytterligere forbedringer av et allerede meget imponerende produkt gjennom ny programvare.

Her kjøper man en oppgraderbar teknologiplattform, ikke bare et ferdig produkt.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.