Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Selfien kan være dødelig

Tekst

Vil du få varsel hver gang Jan Omdahl publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Og den er en av vår tids mer bisarre kulturelle fenomener.

En oktoberdag i 2011 poserer tre amerikanske tenåringsjenter – Savannah Webster (13), søsteren Kelsea (15), og venninnen Essa Ricker (15) – for en selfie på toglinjen i Spanish Fork Canyon i Utah, USA. Savannah legger umiddelbart bildet ut på Facebook, med teksten «Standing right by a train ahaha this is awesome!!!!».

Bak de leende jentene, i bildets øvre høyre kant, ses et uskarpt lys. Det er lyset fra toget som dundrer mot dem med en hastighet på anslagsvis 65 kilometer i timen, og som kort tid etter skal treffe dem. To av jentene mister livet momentant, den tredje dør på sykehuset et par dager senere.

Dyster lesning

Bildet, og historien om det som ifølge Wikipedia er de første registrerte selfie-relaterte dødsfallene, deles i forbløffende detalj i en artikkel på jernbaneselskapet Union Pacifics nettsider. Formodentlig i håp om en form for allmennpreventiv effekt, noe som saktens kan trenges.

Fakta: Dødelige selfies

En rekke mennesker dør eller blir skadet i selfie-relaterte hendelser hvert år.

wikipedia.org

Listen over bisarre selfie-relaterte dødsfall og ulykker i Wikipedia-artikkelen «List of selfie-related injuries and deaths» blir stadig lenger, og en betydelig andel av disse involverer jernbaneområder, tog i høy hastighet og høyspent strøm.

Det var en lenke i NRK.nos sak om et australsk par som døde etter å ha falt ned fra en klippe i Portugal, trolig etter å ha posert for en selfie, som sendte meg inn i denne skjebnetunge Wikipedia-artikkelen. Den byr på sterk, og unektelig en smule tragikomisk, lesning. Hendelsen i Portugal er ennå ikke kommet inn på listen, så siste oppdatering er fra 2. mai i år, da en mann i India tok en selfie med en skadet bjørn, for så å bli revet i hjel av det samme dyret.

Det virker i det hele tatt å være noe med indere og selfies. Ifølge avisen The Washington Post skjedde omtrent halvparten av de 27 registrerte selfie-relaterte dødsfallene i 2015 i India, og Wikipedia mener å vite at minst 54 indere har trukket sitt siste sukk etter en lite gjennomtenkt selfie.

Ikke gå glipp av noe!

Få ukebrev med D2s beste saker rett i innboksen.

Meld deg på her

Ingen norske

På listen finner man ellers noen unge russiske menn som tar selfie med en usikret håndgranat, og en rekke hendelser som involverer dyr: En mann som tar en fatal selfie under et okseløp i Spania, en uheldig kineser som druknes av en hvalross i en dyrepark i Kina etter å ha tatt flere selfies med det mannevonde dyret, og en mann i Nepal som går ut av bilen for å ta en selfie med en flokk ville elefanter.

Foreløpig er ingen dødsfall i Norge på listen. Men med turisttrafikken til norske fjellområder, med usikrede fosser og spektakulære utsiktspunkter, må det bare være et spørsmål om tid for noen tar sin siste selfie også her til lands.

* (Vilkår)