Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Årets varslersak

Tekst

Vil du få varsel hver gang Jan Omdahl publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

På tide å oppgradere boligens viktigste dings.

Vi nordmenn er voldsomt ivrige etter å ha det siste og beste av dingser, men hvordan står det egentlig til med røykvarsleren?

I løpet av 2018 døde mer enn 30 mennesker i brann i Norge. Kanskje på tide å oppgradere fra den radioaktive plastdingsen til 99 kroner som ikke kan oppdage dødelig ulmebrann, og som du, når du tenker etter, muligens ikke har byttet batteri i siden du kjøpte den i 2004 eller deromkring? Rett til spesialavfallsmottaket med den.

Livstidsbatteri

Minimumskravet er at du har tidsmessige optiske røykvarslere. Men det kan være en idé å investere i den smarte typen, slike som benytter wi-fi og Bluetooth, som styres med en app som også mottar varslinger, og som har litt mer avansert funksjonalitet enn de tradisjonelle varslerne.

Den mest kjente leverandøren av disse er Google-eide Nest, med sin Nest Protect. Men en fransk utfordrer ypper seg. Netatmo er mest kjent for sine smarte værstasjoner, omtalt i denne spalten tidligere, men har også en del andre smarthjemsprodukter, deriblant den fotoelektriske røykvarsleren Smart Smoke Alarm, som jeg har testet. Netatmos røykvarsler er enkel å koble opp mot appen for iOS og Android via wi-fi, som den bruker til å gi deg og andre familiemedlemmer varsler på telefonen dersom det oppdages røyk.

Med appen kan du også slå av alarmen via Bluetooth når du er nær nok til å ha forsikret deg om at det ikke er alvorlig fare på ferde. Alarmen kan også slås av med et trykk på selve varsleren. En bonus er at det er slutt på de irriterende pipene fra varsleren som sier fra at den er tom for batteri. Batteriet varer i ti år, som tilsvarer varslerens anbefalte levetid før utskifting. Når batteriet begynner å gå tomt, får du beskjed.

Netatmo-varsleren overvåker seg selv kontinuerlig, og sier fra om noe skulle være galt. Man kan også legge inn faste lydtester månedlig eller årlig i appen.

Gassalarm

I tillegg til å varsle via tilkoblede telefoner, utløser varsleren et skingrende pipesignal på 85 desibel om den oppdager røyk. Det høres svært godt, men jeg savner likevel Nest Protects løsning der alle varslere i boligen piper om én utløses.

Ikke gå glipp av noe!

Få ukebrev med D2s beste saker rett i innboksen.

Meld deg på her

Røykvarsleren har heller ikke Nest Protects sensorer for gassen karbonmonoksid, men hvis du ikke har apparater fyrt med propan eller annet fossilt brennstoff, bør ikke det være noe problem. På de fleste andre parametere er de to produktene jevngode, så blir det en vurderingssak om du vil ut med cirka 1400 kroner for Nest Protect eller rundt 1000 kroner for Netatmo.

Dyrt, sier du, som nettopp sved av 18.000 kroner på ny tv på Black Friday?

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.