Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Hi-fi med høye stilkarakterer

Tekst
Foto: Istvan Virag

Foto: Istvan Virag

Osloform ha laget dette håndbygde stereoanlegget.

Hi-fi-utstyr kan gjøre ganske mye ut av seg i hjemmet. Desto mer ergerlig at mye av det man finner i stereo­butikken er blodharry, rent estetisk. Kanskje er det en av grunnene til at vintage hi-fi, for eksempel fra Tandberg, er så ettertraktet?

Fakta: Serpentine

Norskprodusert stereoanlegg

Pris: 28.000 kroner

osloform.no


Men å pakke inn forbrukerelektronikk i innovativt design er heller ikke automatisk en suksessoppskrift. Da norske Asono i sin tid hentet inn designbyrået Norway Says for å gi form til mp3-spilleren Mica, var resultatet visuelt slående, men forhindret ikke at produktet sank som en sten i markedet.

Likevel er det spennende og gledelig når noen forsøker seg. Designstudioet Osloform, drevet av fire unge, norske designere, har lansert en produktserie med navnet Brass and Valchromat. Som navnet forteller, er det materialene mes­sing og valkromat – gjennomfarget MDF – som gir produktene mye av sitt særpreg.

Det er mer et bokhylleanlegg enn et partyanlegg, dette

Seriens lille, håndbygde stereoanlegg har fått navnet Serpentine. De to materialenes kontrast og taktile egenskaper gir produktet en spesiell kvalitet, og det strengt minimalistiske retropreget ligner knapt noe annet man får kjøpt i hi-fi-sjappa. Osloform har hentet inspirasjon fra Bauhaus og Deutscher Werkbund-perioden, fra norske Electrocompaniets stereoprodukter og fra Dieter Rams’ stramme og stilrene tech-produkter for Braun.

12


Med et slikt retro-utseende skulle man kanskje tro det satt gammeldagse vakuumrør i forsterkeren, men her er det en 2 x 50 watts Icepower-­digitalforsterker fra Bang & Olufsen som gjør jobben. De relativt små høyttalerne er til gjengjeld old school, med ti centimeters fulltoneelementer fra Tang Band med membran i bambus og papir. Forsterkeren har linjeinngang for musikk fra telefoner og andre dingser, samt innebygget phonoforsterker for platespillere med MC-pickup.

Fakta: Jan Omdahl

Journalist og skribent.

I D2 skriver han om teknologi, kultur og medier.


Lydbildet er rent og stramt, med den gode, åpne mellomtonen som ofte kjenne­tegner fulltoneelementer. Høyttalerne har dog begrenset dynamisk ­kapasitet, og spiller hverken veldig høyt eller veldig dypt. Det er mer et bokhylleanlegg enn et partyanlegg, dette. Man kan få svært mye konvensjonell hi-fi for 28.000 kroner, så målt i lyd per krone, er nok ikke Serpentine den beste investeringen man gjør. Her betaler man en hel del for design, eksklusivitet og håndverk. Forsterkeren D2 testet var en av de første som er produsert, og et svakt brum kunne høres når det ikke ble spilt musikk. Osloform opplyser at det jobbes med å eliminere denne, slik man bør kunne forvente av et anlegg i denne prisklassen.

D2 har fått helt nye nettsider.
Kjøp abonnement her!
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.