Kur for ledningskaos

Tekst
<font color="#b9b1b1">Foto: Turtleneck</font>

Foto: Turtleneck

Ledningsstrømpen Turtleneck kan forhindre hjerteinfarkt.

Fakta: <br>

Jan Omdahl
Journalist og skribent. I denne spalten skriver han om teknologi, kultur og medier.

Er det ikke utrolig irriterende, og samtidig fascinerende, hvordan ledningen til ørepluggene slår knuter på seg? Som om en gjeng sadistiske smånisser sitter nede i lommen eller vesken og gjør djevelskap.

Det er komplementære vitenskapelige forklaringer på fenomenet. En ledning som buntes sammen, og så utsettes for bevegelse, vrir seg og lag­rer spenningsenergi. Når materialet etterstreber hviletilstanden, roterer det. Skjer dette nok, blir det en floke. Ifølge nettstedet Forskning.no handler det også om entropi, et mål på graden av kaos i et system. En ledning kan bare ligge pent på få måter, men kaotisk på uendelig mange. Utsettes ledningen for påvirkninger, vil den nærme seg den mer sannsynlige, rotete tilstanden.

En dragning mot kaos, som i livet selv. Men forklaringen løser ikke prob­lemet. Det er her det Kickstarter-finansierte produktet Turtleneck kommer inn. Turtleneck er en norskutviklet strømpe i myk, strikket polyester, som tres utenpå kabelen og hindrer den i å tvinne seg. Den er laget for kabler med rette minijack-plugger, slike som følger Apples og Samsungs smarttelefoner.

Det finnes beslektede produkter som forhindrer kabelkrøll, og flate kabler som ikke krøller seg. Men måten Turtle­neck tres på og justeres i bruk, synes å være unik. Nøkkelen er små silikonperler som låser kabelen fast inne i strømpen. Disse er også produktets akilleshæl.

Fakta: <br>

Turtleneck
Kabelstrømpe for øreplugger
Pris: 210 kroner, kommer i salg før jul
Nett: turtleneck.life

Strømpen leveres «vrengt», med perlene ut, og når kabelen skal tres gjennom ved hjelp av en liten plastpinne, er det kritisk at det gjøres fra riktig ende og at strømpen ikke vrenges. Da låser det seg før man har fått kabelen gjennom. Når kabelen er gjennom, trekker man strømpen «over seg selv» fra enden der kontakten sitter, slik at den vrenges med perlene inn og er klar til bruk.

Silikonperlene gjør også at man må bruke riktig teknikk når man trekker øverste del av strømpen ned for å bruke ørepluggene. Det er ikke vanskelig, men må læres.

Å få strømpen av, er enkelt, mens det er mer krøkkete å vrenge den tilbake for ny bruk etter skifte av øreplugger eller vask. Her er man et stykke fra «idiotsikkert», og det blir nok avgjørende med en god videomanual om man skal unngå misfornøyde kunder.

Men Turtleneck virker. Man får en noe mindre fleksibel kabel som tar noe mer plass, til gjengjeld slipper man vasen fra helvete, eller «Knotorious BIG», som det heter i en post på Turtlenecks Instagram.

Les også:
TRENINGSMAT: Jonas Lundgrens kraftfrokost er oppskriften på en god start.

SMAK: I New Orleans har de fått smaken på akevitt.

DESIGN: Finske Ilkka Suppanen er tildelt designverdenens mest lukrative pris.

Les mer fra D2 her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi deg en best mulig brukeropplevelse på DN.no. Disse brukes til analyseformål, produktforbedringer samt tilpasning av annonser og innhold. Les mer om informasjonskapsler og hvordan vi behandler personopplysninger på våre personvernsider.

Les mer Lukk