Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Robot søker mening Kan man kalle Segways nye ståhjuling en droide -

Robot søker mening Kan man kalle Segways nye ståhjuling en droide -

Kombinert ståhjuling og robot

Tekst

Vil du få varsel hver gang Jan Omdahl publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Kan man kalle Segways nye ståhjuling en droide?

Onsdag 24. oktober var en merkedag for eiere av smarthøyttaleren Google Home. Den alltid lyttende assistenten på kjøkkenbenken fikk endelig norsk språkstøtte. Dermed har man gleden av å bli grundig misforstått på eget morsmål, ikke bare på engelsk. For misforstått blir man, enten den digitale assistenten heter Google, Alexa eller Siri.

Det kreves i det hele tatt adskillig fremtidstro og tålmodighet fra forbrukerens side om man skal gi seg en del av de tidlige forsøkene innenfor kunstig intelligens og det såkalt «smarte hjemmet» i vold. Spørsmålet «hvorfor trenger jeg egentlig dette?» må man bare styre helt klar av.

STAR WARS

Det gjelder nok også om man vurderer å stille seg på venteliste for en Segway Loomo. Som nevnt i forrige ukes spalte har Segway fått nye, kinesiske eiere, og satser på sparkesykler og selvbalanserende skøyter, samt altså dette sjarmtrollet.

Loomo er en nedskalert utgave av den gamle Segway-ståhjulingen, krysset med en personlig robot-assistent og noe man kanskje kan kalle en drone på to hjul. Har vi da med en droide å gjøre, for å låne et begrep fra Star Wars-universet?

Fakta: Segway Loomo

Kombinert ståhjuling og robot med kunstig intelligens.

segway.com

Loomos «personlighet» er i hvert fall åpenbart inspirert av Star Wars-filmenes hang til å gjøre roboter «søte», ved å gi dem visse menneskelignende egenskaper. Loomo er designet med «hode», «armer» og «overkropp», og har et register av «ansiktsuttrykk» på det lille displayet. Steve Jobs, som slaktet det opprinnelige Segway-designet, ville nok likt dette bedre.

I tillegg har Loomo en litt irriterende, Wall-E-aktig stemme. Her vil man åpenbart lengst mulig vekk fra den mørkere siden av robotfremtiden, med de svære, nifse robothundene til Boston Dynamics, som man bare vet kommer til å hevne seg grusomt på menneskene som sparket dem rundt i utviklingsfasen.

Loomo er en nedskalert utgave av den gamle Segway-ståhjulingen, krysset med en personlig robot-assistent og noe man kanskje kan kalle en drone på to hjul

NOE MED EPLER

Loomos primære funksjon er å kjøre deg rundt, som andre elektriske ståhjulinger med selvbalanserende teknologi. YouTube-klipp av godt voksne Segway-utviklere i farten viser dog at dette vanskelig kan gjøres med verdigheten intakt. Loomo kan også følge etter deg og filme deg i aktivitet som en annen drone, utendørs og innendørs, ved hjelp av vidvinkellinse, avansert dybdesyn og ansiktsgjenkjenningsprogramvare.

Man kan utstyre krabaten med et slags lite lasteplan, og vips – Loomo kan kjøre rundt på jobben på egen hånd. Med epler til kollegene, for eksempel. Dette med epler er åpenbart en greie, de dukker opp i flere bilder på Segways nettsider. Men hva Loomo egentlig skal brukes til, bortsett fra personlig transport, er fortsatt noe uklart for denne spaltisten – og, tilsynelatende, også for Segway.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.