Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Inspirert. Tech-entusiast Tabitha Goldstaubs store heltinne er matematiker Dorothy Vaughan, en Nasa-ansatt på 1960-tallet. – Da hun så at Nasa skulle introdusere datamaskiner som kunne overta jobben hennes, tok hun affære. Hun lærte seg å programmere maskinene og omskolerte hele teamet sitt. Hun var ikke redd utviklingen, men så mulighetene. Vi kan lære mye av henne.

Inspirert. Tech-entusiast Tabitha Goldstaubs store heltinne er matematiker Dorothy Vaughan, en Nasa-ansatt på 1960-tallet. – Da hun så at Nasa skulle introdusere datamaskiner som kunne overta jobben hennes, tok hun affære. Hun lærte seg å programmere maskinene og omskolerte hele teamet sitt. Hun var ikke redd utviklingen, men så mulighetene. Vi kan lære mye av henne.

Tabitha Goldstaub: – Kvinner må bli mer aktive i tech-utviklingen

Tekst

Vil du få varsel hver gang Ingvild Paulsen publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Teknologientreprenøren vil ha flere kvinner med på robot-revolusjonen. Hun mener det haster.

– Kunstig intelligens, maskinlæring og roboter er utrolig spennende. Men hvis utviklingen domineres av menn, og maskinene læres opp av eksisterende data, som allerede er kjønnsdiskriminerende, så faller kvinnene fort utenfor.

Tabitha Goldstaub snakker via Zoom fra kontoret i London.

Fakta: Tabitha Goldstaub

Teknologientreprenør

Har skrevet boken «How To Talk To Robots. A Girls' Guide To a Future Dominated by AI». Den skal inspirere unge kvinner til å skape, forstå og aktivt benytte seg av kunstig intelligens, algoritmer og roboter.

Utgitt av 4th Estate, HarperCollins

– Vi har allerede sett at ansiktsgjenkjennelsesalgoritmer har hatt problemer med å klassifisere fargede kvinner. De tagget Michelle Obama og Oprah Winfrey som menn!

Hun blir ivrig:

– Og tenk på bruk av kunstig intelligens i helsesektoren, til å stille diagnoser, for eksempel. Vi vet at det er gjort mindre forskning på kvinners helse, og at kvinner kan ha andre symptomer enn menn. Hva skjer hvis maskinene ikke tar hensyn til dette og fores med mangelfulle data? Det gjør vondt verre. Kvinner må bli mer aktive i tech-utviklingen.

En egen R2D2

Goldstaub regnes som en teknologi-guru i Storbritannia. Hun leder den britiske regjeringens råd for kunstig intelligens og er med-grunnlegger av teknologi-plattformen CognitionX, et digitalt møtested for bransjen. Her ser hun en rivende utvikling i feltet, men erfarer daglig at kvinner er i mindretall. Derfor har hun nå skrevet sin første bok, et kamprop for kvinner: «How To Talk To Robots: A Girl's Guide To a Future Dominated by AI».

– Det nytter ikke å frykte teknologien. Det gjelder å forstå mulighetene og benytte seg av dem.

Goldstaub definerer kunstig intelligens vidt: Fra selvkjørende biler til algoritmene som lærer å kjenne igjen mønstre og automatisk tagger deg i bilder.

– Kunstig intelligens er allerede overalt. Den redigerer bort bakgrunnsstøyen i det åpne landskapet jeg sitter i nå. Og den planlegger den raskeste kjøreruten hjem. Det er som å ha sin egen R2D2, en smart hjelper som gjør deg mer effektiv, enten du jobber i butikk og får hjelp med logistikk eller er radiograf som bruker roboter til å tolke testresultater. Vi må bli vant med å jobbe side om side med robotene.

Korsvei

I boken sin tar hun for seg både mulighetene og farene ved kunstig intelligens.

– I kampen mot klimaendringer kan roboter og maskinlæring spille en stor rolle. Mer effektiv energibruk, mindre svinn i matbransjen og smartere verktøy for å spå fremtidens ekstremvær.

Teknologien kan også drive frem medisinsk nyvinning, så som Google-selskapet DeepMinds arbeid med å forutse proteiners form, noe som kan lede til bedre medisiner.

– Den kan i det hele tatt gjøre livet vårt lettere.

Men teknologien har også sine mørke sider. Goldstaubs liste er lang.

– Ja. Skjermavhengighet, overvåkning og uoversiktlig høsting av våre personlige data. Utbredelsen av falske nyheter, netthets og ekstremistisk innhold. Turbulens og usikkerhet i arbeidsmarkedet. Og ikke minst, kunstig intelligens brukt i våpen eller misbrukt av totalitære regimer.

Hun oppsummerer.

– Teknologien kan gå begge veier, men den skapes, styres og reguleres av mennesker. Derfor er det viktig at kvinner kommer på banen. Og folk fra alle typer bakgrunn og fagfelt. Mangfold må til for at dette blir vellykket.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.