Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Trøffel-<br/>helter

Tekst

De har lett lenge. Men de norske trøffelentusiastene, ledet av biolog Anne Molia ved Naturhistorisk museum, har så langt ikke funnet ekte, spiselige trøfler i Norge.

Derimot har de funnet noe som ligner – løpekuler, tidligere brukt for å få i gang løpetiden til husdyr, derav navnet.

De ble også brukt som afrodisiakum, derav kallenavnet kåtekuler.

Da Molias italienske trøffelhund Lello fant en god porsjon brune løpekuler tidligere i høst, havnet de ad omveier på kjøkkenet til restaurantene St. Lars og Maaemo i Oslo.

Løpekulene har trøffelaktig aroma, og spises ifølge daglig leder på St. Lars, Niclas Wallin, blant annet i Spania. Han serverer nå løpekulene til sine gjester – foreløpig som gratis smaksprøver – og kaller dem «norske trøfler».

– Vi har hatt dem på glass en ukes tid nå, og når vi åpner glasset, er det en fantastisk aroma på dem. Temmelig spesiell smak, litt spiss, og med litt nøttepreg, duften minner om underskog og sopp med litt sortpepper, forteller Wallin (til venstre) som sammen med kokk Phanuèl Omar Quiñonez og kjøkkensjef Lovre Crnoborihar prøvd dem til grillet kjøtt og tartar.

– Nå tester vi og ser om gjestene våre liker det, sier Wallin.

Også Michelin-restauranten Maaemo har kulene til løpende vurdering, men foreløpig er de ikke kommet på menyen.

Biolog Anne Molia har ikke gitt opp å finne noen av de mer anerkjente mattrøflene i Norge, som sommertrøffelen. Den er funnet både i Danmark og Sverige, blant annet på Gotland.

Men enn så lenge: Løpekuler.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Informasjonskapsler og personvern

Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på DN.no. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner