Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Syttitallskameratene

Tekst
Retro-tv. I HBOs TV-serie Vinyl får vi et innblikk i den dop- og sex -infiserte platebransjen i New York på 1970-tallet. Serien bygger på en ide Mick Jagger hadde allerede på 1990-tallet.

Retro-tv. I HBOs TV-serie Vinyl får vi et innblikk i den dop- og sex -infiserte platebransjen i New York på 1970-tallet. Serien bygger på en ide Mick Jagger hadde allerede på 1990-tallet.

Det blir rock’n’roll på sitt beste når Martin Scorsese og Mick Jagger trommer sammen tv-serie for HBO.

Assistent «Jamie Vine» åpner kontorskuffen og laster over ukens ladning av medikamenter i pulver og pilleform. Litt kokain, LSD, marihuana og andre stimulerende midler. Vi er i det åpne kontorlandskapet til plateselskapet American Century i New York. Året er 1973.

Fakta: Vinyl

Ny serie på HBO

Premiere 14. februar

– Hun er sulten, fryktløs og seksuelt frigjort, sier Juno Temple om rollefiguren sin.

Den 26 år gamle briten spiller plateselskap-assistent i HBOs nye rock’n roll – serie, «Vinyl». Det er serieskaper Terence Winter, som ga oss «Sopranos» og «Boardwalk Empire», som har jobbet tett med Mick Jagger for å skape liv i manuset Rolling Stones-legenden selv hadde ideene til allerede på 90-tallet. Den gang som film. Og da Martin Scorsese gikk med på å regissere piloten, ble første sesong av «Vinyl» endelig et faktum.

– HBO er så fryktløse, og de er ikke opptatte av at det skal være vakkert, sier Temple fra kontoret ved Bryant Park på Manhattan.

– Det oser sex, dop og rock’n roll, men det finnes en mørk side ved det. Og den kommer tydelig frem.

Selv om HBO-nyskaningen bygger på fiktive karakterer, er mange av hendelsene hentet fra Mick Jaggers egne erfaringer. Vi får også møte David Bowie til Andy Warhol. Og hver minste detalj minner om at vi befinner oss på 70-tallet. 

– Jeg var med den aller første innspillingsdagen av piloten. Vi skjøt halv fem om morgenen på Time Square, sier Juno.

– Det så ikke ut som det gjør i dag. Men alle detaljer er gjenskapt. Selv søppelet på bakken er autentisk, det er krøllete magasiner fra 1970-tallet. Jeg har stor sett på meg vintageklær, som faktisk er fra den tiden.

I hovedrollen møter vi Bobby Cannavale som plateselskap-redaktør. Hans kone spilles av Olivia Wilde. Og med tempoet Scorsese serverte i «Wolf of Wall Street», får vi et levende innblikk i den elleville, dopinfiserte platebransjen. 

– Marty har mer energi enn ti tiåringer, sier Temple, og sikter til Scorsese.

– Hjernen hans jobber så ufattelig raskt. Han er et levende leksikon innen både film og musikk. Han elsker denne tidsepoken – og han elsket å være i New York på den tiden.

Hun fortsetter:

– Det å ha Mick Jagger og Martin Scorsese på settet – to gudfedre som faktisk levde på den tiden og var her i byen – det var helt vanvittig. Marty lagde noen av de beste filmene vi har sett på 70-tallet. De var jo virkelig den tiden.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.