Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Klovner. 2000-tallets villeste vennegjeng er tilbake med ny film: «Jackass Forever». Denne gangen er det aldrende kropper som utsettes for farlige stunt.

Klovner. 2000-tallets villeste vennegjeng er tilbake med ny film: «Jackass Forever». Denne gangen er det aldrende kropper som utsettes for farlige stunt.

2000-tallets favorittidioter er tilbake – middelaldrende og gråhårede

Tekst

Vil du få varsel hver gang Julia Afshary-Kaasa publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Gjengen bak en av 2000-tallets største sjokksuksesser er tilbake med ny film: «Jackass Forever».

Da «Jackass» for første gang inntok MTV i 2000, nølte ikke kritikerne med å stemple serien som et tydelig tegn på en kultur i fritt fall.

Serien viste oppkast, ballespark – og vanvittige mengder fysiske skader. I en maktdemonstrasjon av en pilotepisode ved navn «Poo Cocktail» festes Johnny Knoxville til setet på en portabel do, som deretter heises opp og slenges rundt av en løftekran. En dusj av menneskelige ekskrementer følger.

Spin-off-programmer som «Viva La Bam» og «Wildboyz», eller Jackass-inspirerte «The Dudesons» og «Dirty Sanchez», sørget for et tiår med stunt, sjokk og skating på «ungdomskanalen» MTV. Ingenting var likevel helt som «Jackass»: Knoxville, Steven Gilchrist «Steve-O» Glover og resten av gjengen ble rike menn med enda rikere pasientjournaler.

Og nå – etter flere utsettelser – leder en gråhåret Knoxville stunt-laget gjennom det han påstår blir deres siste ekspedisjon i den kinoaktuelle «Jackass Forever».

Fakta: «Jackass Forever»

Den fjerde langfilmen i «Jackass»-franchisen.

Regissert av Jeff Tremaine.

Alle de opprinnelige «Jackass»-stjernene, bortsett fra Bam Margera og Ryan Dunn, er med i filmen. Gjesteopptredener fra blant andre Eric André, Shaquille O'Neal og Tony Hawk.

Middelaldrende menn

Mye har selvfølgelig forandret seg siden «Poo Cocktail». Steve-O har byttet ut kokain, alkohol og piller med trening og vegansk mat, Knoxville er trebarnsfar, og mannskapets yngste medlem, Ehren McGhehey, fyller snart 45 år.

Jeff Tremaine, en av seriens skapere, fortalte i et intervju med magasinet GQ at han var skeptisk til en fjerde «Jackass»-film.

– Hvordan kommer folk til å ta det? Har folk lyst til å se en gjeng med middelaldrende menn slå hverandre i pikken? spurte Tremaine.

Også Steve-O var i tvil, ifølge GQ. I løpet av karrieren har han falt, brent seg, brukket «alle ben man kan brekke», inkludert flere i ryggen – kroppen har vært et lappeteppe av kutt, brannsår og operasjonsarr.

– Å filme «Jackass» i vår alder er stort sett som det alltid har vært, men med to store forskjeller, sa han.

– Benene våre knekker lettere. Og det tar lengre tid å våkne opp.

Sjokkappell

Akkurat som all annen ungdomskultur hvis mål er å provosere, hadde «Jackass» fra første stund en tilfredsstillende evne til å irritere moralister. Vurderingsorganer som britiske Broadcasting Standards Commissions uttalte at serien var «upassende, nedverdigende og utnyttende».

Da tenåringer gjenskapte stuntene de hadde sett på tv, resulterte det flere ganger i dødsfall. Seriens egen Ryan Dunn døde i 2011 i en bilulykke, og det er antatt at han kjørte i alkoholpåvirket tilstand. Sladderspalter rapporterte jevnlig om «Jackass»-stjernenes rusmisbruk og bisarre oppførsel. Ikke overraskende var skandalene rundt serien en like stor del av appellen som stuntene.

Steve-Os memoar fra 2011 har den treffende tittelen «Professional Idiot».

Men der «Jackass» byr på knekte ben og brannsår, byr den moderne hybrid av realitystjerner og influensere på det alle mest private: familie- og følelsesliv. Fra Mexicos strender filmes unge mennesker mens de fyllekrangler, ligger sammen, manipulerer og blir lurt. Skadene de pådrar seg resulterer ikke i gips og kateter, men i å bli et menneske som lever av å selge jeget for penger.

Til GQ forteller Knoxville imidlertid at det også er sårbart å ødelegge kroppen på tv.

– Men jeg deler skadene jeg har fått med publikum, fordi de forgår i full offentlighet.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.