Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Travelt på toppen. Nirmal Purja var ikke alene på vei opp Mount Everest 22. mai 2019 – men han var ganske sikkert blant de raskeste. I Netflix-filmen «14 topper – ingenting er umulig» bestiger han verdens høyeste fjelltopper i rekordtempo.

Travelt på toppen. Nirmal Purja var ikke alene på vei opp Mount Everest 22. mai 2019 – men han var ganske sikkert blant de raskeste. I Netflix-filmen «14 topper – ingenting er umulig» bestiger han verdens høyeste fjelltopper i rekordtempo.

Han klatret verdens 14 høyeste fjell på syv måneder

Tekst

Vil du få varsel hver gang Thomas T. Kleiven publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Hver dag sa Nirmal Purja til seg selv: «Jeg skal ikke dø i dag. Kanskje i morgen, men ikke i dag.»

Nirmal Purja (38) var godt voksen da han så Mount Everest første gang. Som fattig gutt fra Nepals flateste sletter hadde Himalayas fjell inntil da vært irrelevante.

Hans vei ut av fattigdom gikk ikke via fjellene, slik den gjør for mange nepalere. Purja valgte hæren. Som 18-åring ble han tatt opp i gurkha-styrkene, en britisk militærtropp som verver stridstalenter på den nepalske landsbygda. Av 30.000 søkere får 200 håpefulle plass.

Purja viste seg tilliten verdig, og gjorde karriere i britenes spesialstyrker. Underveis fikk han et stadig tilbakevendende spørsmål: «Du som er fra Nepal, har du klatret Mount Everest?»

Billån

Da Purja ble lei av å svare nei på spørsmålet, dro han i banken og lånte 15.000 pund til ny bil, men pengene gikk ikke til nytt kjøretøy. Isteden dro han til Mount Everest, besteg fjellet, reddet livet til en klatrer i nød og forelsket seg i klatringens fysiske og psykiske utfordringer.

Kroppen hans viste seg å tåle den såkalte dødsonen – høyder over 7000 meter – svært godt. Purja ble raskest i verden til å klatre Everest (8849 m.o.h.) i kombinasjon med topper som Lhotse (8516 m.o.h.) og Makalu (8485 m.o.h.).

Så oppsto ideen om «Project Possible» – altså prosjektet som Netflix-filmen «14 topper – ingenting er umulig» handler om. Målet var å klatre verdens 14 høyeste fjell på kortest mulig tid. Daværende rekord var syv år. Purja skulle gjøre det på syv måneder.

Fakta: «14 topper – Ingenting er umulig»

Netflix-film om klatreren Nirmal Purjas og hans «Project possible».

Regissør: Torquil Jones.

netflix.com

Hevntokt

Kulde, vind, smerte, logistikkaos og nær uberegnelig risiko; Purja var smertelig klar over prosjektets farer. I filmen sier Purja hver dag til seg selv: «Jeg skal ikke dø i dag. Kanskje i morgen, men ikke i dag».

Filmen skildrer pågangsmot, eventyrlyst og revansjesug klatreverdenen knapt har sett maken til. Revansjeaspektet dreier seg om å gi nepalske klatrere honnør for rollen de har spilt gjennom klatrehistorien. Purja mener vestlige klatrere gir sine nepalske hjelpere for lite ære. Ved å satse stort uten hvite menn ønsker Purja å vise hvem som egentlig er verdens sterkeste klatrere.

Av nordmenn har ingen vært på flere 8000-metertopper enn Jon Gangdal. 67-åringen imponeres like mye av Purjas lederegenskaper som hans fysiske form.

– Å gjøre dette alene er umulig. Purja er en typisk gründer, som klarer å skape tro på prosjektet hos de rundt ham. Han plukker de rette folkene, som holder hans supermann-tempo. Organiseringen og logistikken er like imponerende som klatringen i seg selv, sier Gangdal.

Køkultur

Underveis i prosjektet postet Nirmal Purja et bilde av 300 klatrere i kø på Mount Everest. Bildet skapte oppmerksomhet verden rundt fordi det så tydelig viste hvor absurd livet i fjellet kan bli når for mange selvsentrerte lykkejegere samles på et sted.

Filmen avsluttes med et løfte om at neste prosjekt blir større. Noe det også ble. Da verdens farligste fjell, K2 (8611 m.o.h.) i Pakistan, ble vinterbesteget for første gang i fjor, var Purja blant klatrerne. En prestasjon verdens beste alpinister har prøvd å oppnå i 40 år.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.