Blazers of glory

Tekst
Alle foto: Carlson Media Inc.

Alle foto: Carlson Media Inc.

– Blazeren er et moteikon. Alle har en, og den kan brukes til alt. Men det er få som vet at plagget stammer fra rosporten, sier roer og Oxford-student Jack Carlson.

Den slags uvitenhet ville Carson, som selv har representert USA i ro-VM, til livs. Derfor skrev han boken ­«Rowing Blazers», en feiring av rosportens fargesprakende blazertradisjoner.

Ideen ble unnfanget på Henley-regattaen, roernes Wimbledon, for ti år siden. Carlson, som for første gang deltok i den erkeengelske herligheten, vandret rundt i festområdet på land, fascinert av hva han så: Det lyste i oppsiktsvekkende blazere. Stripete, skrikende, med ­kantebånd, våpenskjold og gylne knapper.

– Blazeren er et statussymbol, en totem som viser hvilket college du representerer, hvilken klubb og hva du har oppnådd. Du må gjøre deg fortjent til den, og den bæres med en påfugls stolthet og britisk sans for prestisje og pomp, sier Carlson.

I fire år, parallelt med doktorgradsstudier, har han ­arbeidet med boken, besøkt 147 roklubber verden over og snust i historiske arkiver.

– Blazeren begynte som jakke for roere ved britiske elite­universiteter. Tykt stoff holdt roeren varm, løst snitt ga bevegelighet, og sterke, unike farger gjorde at til­sku­erne kunne følge med. Den første skriftlige bruken av ­ordet blazer for å omtale et plagg stammer fra 1852, og viser til jakkene til Lady Margaret Boat Club ved Cambridge-universitet. De var knallrøde. 

Carlson beskriver hvordan både ordet blazer, og selve stilen, spredde seg til andre sportsgrener som cricket og rugby og deretter inn i den generelle, velutstyrte garderoben på begge sider av Atlanterhavet. På midten av 1900-tallet ble blazeren, med sin aura av eksklusivt privilegium, del av den preppy Ivy-League stilen i USA, og merker som Brooks Brothers, Ralph Lauren og Tommy Hilfiger har videreført roblazeren som moteplagg. På 60-tallet i England dukket den stripete blazeren opp blant mods, à la The Who. Den klassiske blå blazeren, som ifølge Carlson kan spores tilbake til Oxford-universitets roblazer, er blitt en tidløs snarvei til eleganse.

– Blazeren signaliserer tilhørighet til en utvalgt gruppe, og det er jo det moteplagg vil oppnå, sier Carlson, som selv har ti blazere fra roklubber i USA og England. 

Norge er også representert i boken, ved Norske Studenters Roklub. Klubbens røde blazer stammer fra 1908, og medlem David Een Sture bærer den med stolthet.

– Den smetter jeg på i alle romessige sammenhenger, forteller han, og legger til at blazeren høster anerkjennende blikk på Henley-regattaen

rowingblazers.com

Se også:
Sverre Sætre lage det ultimate matpakkebrødet
Blazers of glory: blazeren kan brukes til alt, men den oppsto i rosporten
Salat i åpent landskap: David Bez' beste salatoppskrifter

Les mer fra D2 her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Informasjonskapsler og personvern

Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på DN.no. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner