Seigvenn

Tekst
<font color="#b9b1b1">Foto: Bjørn Opsahl </font>

Foto: Bjørn Opsahl

<font color="#b9b1b1">Foto: Bjørn Opsahl </font>

En ny bok følger rockebandet Seigmen fra 1980-tallet i Tønsberg-traktene, via berømmelse og oppbrudd på 1990-tallet, til gjenoppstandelse på 2000-tallet.

– Det halve året da Seigmen ble til Seigmen, var jeg dum nok til å reise bort, sier Harald Rosenløw Eeg.

Medforfatteren var omgangsvenn av bandet i hjembyen Tønsberg, spilte i en annen gruppe sammen med to av medlemmene, men da Seigmen så dagens lys, var Eeg på ten sing-tur i Europa.

– Nå er jeg han bitre på sidelinjen som ikke fikk bli med.

Sammen med musikkjournalist Arvid Skancke-Knutsen og fotograf Bjørn Opsahl, som har fotografert Seigmen siden 1992, står Harald Rosenløw Eeg bak biografien ­«Seigmen», en billedtung hyllest til gothrock-bandet som på 1990-tallet var et av Norges største rockefenomener.

– Det første bildet jeg solgte og hadde på trykk var av Seigmen til musikkavisen Puls i 1992, sier Bjørn Opsahl.

Etter en jobb for Natt&Dag, som ville ha noen «frekke bilder» et år senere, ble Opsahl og bandet «gode venner».

– Jeg ble brukt mye på cd-cover og sånne ting. Men jeg har vel ikke tenkt tanken om at man kunne gi ut en Seigmanbok før nå, før reunionkonserten i 2012.

&lt;font color="#b9b1b1"&gt;Foto: Bjørn Opsahl &lt;/font&gt;

<font color="#b9b1b1">Foto: Bjørn Opsahl </font>

Seigmen-medlemmene hadde knapt bikket 20-årene da debut-ep-en «Pluto» ble lansert til strålende kritikker i 1992. Også de påfølgende albumene ble svært godt mottatt, og deLillos-coverlåten «Hjernen er alene» solgte til gull i 1994.

Da bandet spilte inn albumet «Metropolis» i Los Angeles året etterpå, hadde låtskriver Kim Ljung skrevet låtene på ­engelsk i smug, og satset på at Sony ville gå med på det. Det skjedde ikke. Ljung fikk en uke på seg til å oversette albumtekstene. 1995 ble Seigmens år; albumet gikk rett til topps på VG-­listen og bandet vant spellemannspris i kategorien rock.

Bandet ble oppløst i 1999, men ble gjenforent i Dødens dal i Trondheim i 2006, og to år senere spilte de i Operaen som første rockeband noensinne. I april er de klare med sitt første studioalbum på 16 år.

cappelendamm.no


Se også:
PÅ BAR BAKKE: Norske skieldoradoer går en regntung tid i møte. Om få år vil påsken være snøfri flere steder - sjekk om ditt sted får påskesnø!

HELLSTRØMS KLASSIKERE: Bouillabaisse - fiskesuppen som endret verden for Eyvind Hellstrøm.

SIGNATURRETTEN: Oppskriften på vegetarburgeren til Smalhans.

MODERNE STRIKK: Den norske strikkekoften har fått sin renessanse.

E-KRIM: Glemte du å kjøpe årets påskekrim? Røverromanserien fra Dr. Spruce Books er bare en nedlasting unna.


Les mer fra D2 her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi deg en best mulig brukeropplevelse på DN.no. Disse brukes til analyseformål, produktforbedringer samt tilpasning av annonser og innhold. Les mer om informasjonskapsler og hvordan vi behandler personopplysninger på våre personvernsider.

Les mer Lukk