Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Kvinner som kler seg

Tekst
Foto: Gus Powell

Foto: Gus Powell

«Hva ønsker du å oppnå når du kler deg?»

«Legger du merke til andre kvinner på gaten?»

«På hvilken måte er dette viktig, om i det hele tatt?»

Det er bare noen av spørsmålene Sheila Heti, Heidi Julavits og Leanne Shapton har stilt til bidragsyterne i sin bok «Women in Clothes». Til sammen intervjues 639 kvinner i publikasjonen, som slik tittelen antyder, handler om kvinners forhold til klær.

– Vi følte boken handlet like mye om kvinners forhold til kroppene sine, som klærne de tar på dem, forteller redaktørene.

De 500 sidene inkluderer intervjuer med blant annet Kim Gordon, Lena Dunham, Tavi Gevinson, Cindy Sherman og Miranda July – der alle prater om hvordan man kler seg som kvinne, hva stil betyr, og hva som styrer klesvalgene deres. Mens forfatterne av essay, dikt og andre lengre formater ble valgt av redaktørene, er besvarelsene på spørreskjemaet resultatet av å ha sirkulert i kontaktnettverkene til de tre, samt på sosiale medier, uten videre instrukser for hvem som besvarte.

– Det eneste som betydde noe, var at de som svarte kledde på seg. Å ha en spesiell stil var ikke et tema.

– Det begynte som en samtale mellom kvinner, og for det meste ville vi holde det på den måten, selv om vi inkluderte et par menn. 

Boken organiseres i temaer som redaktørene så at gjentok seg. Blant dem er «Kvinner som ser på kvinner», «40-årene», «Bryster» og «Mandater for steder». Men «Women in Clothes» er ingen stilguide.

– Vi ønsker at leseren skal føle seg bra med sin egen stil, og kanskje ta med seg en annen måte å tilnærme det å kle seg.

På nettstedet til publikasjonen ligger fremdeles spørreskjemaet ute, slik at flere kan svare på hva det betyr å kle seg for dem, og samtidig undre seg over valgene man tar.

– Mange kvinner elsket å fylle inn skjemaet og sa at det føltes som terapi, beretter de tre.

womeninclothes.com

Se også:
HELLSTRØMS KLASSIKERE: Eyvind Hellstrøm lærer deg å lage den perfekte napoleonskaken.

SPRØTT GODT: Åpent bakeris beste knekkebrødoppskrifter.

SKIGUIDEN: Kanadiske Revelstoke har nok puddersnø og heliskiing til alle.

KOM I FORM: Johan Kaggestad om terskeltrening - fysisk fostring som gjør passe vondt.

Les mer fra D2 her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.