Den svenske regjeringen har besluttet å droppe overgangen til DAB+-radio inntil videre.

Bakgrunnen for beslutningen er at det fortsatt er altfor mange uklarheter knyttet til en overgang til DAB+, opplyser kultur- og demokratiminister Alice Bah Kuhnke, ifølge Svenska Dagbladet.

5,7 millioner svensker lytter til radio hver dag, og radioen fyller derfor en sentral rolle i det svenske medielandskapet.

I flere år har det vært debatt om bakkenettet skal forbli analogt eller digitaliseres, med fokus på DAB+-teknikken, og den forrige regjeringen vedtok en plan om en overgang til DAB+ og slukking av FM-sendingene i 2022.

Den nye regjeringen fastslår at det vil bety at ti millioner radioapparater må skrotes og at radiolytterne må kjøpe nye. Men en så dramatisk endring krever en god begrunnelse, og her er spriker de forskjellige høringsuttalelsene.

Norge alene om å stenge FM-nettet

De som er negative trekker fram en rekke ulemper, blant annet konsekvensene for totalforsvaret og katastrofeberedskapen, en dekningsgrad som ikke ville nå hele landet, og at det er uklart om det er tilstrekkelig etterspørsel etter en overgang til DAB+.

Fordi det på mange områder er delte meninger og uklarhet, har regjeringen derfor inntil videre besluttet å legge overgangen til DAB på is.

I en pressemelding skriver Per Morten Hoff i IKT-Norge at den norske beslutningen om å slukke FM-nettet med tvang framstår som stadig mer oppsiktsvekkende etter det svenske vedtaket.

Han skriver at Norge er det eneste landet som har besluttet å stenge FM-nettet, og at alle andre land som har besluttet å innføre DAB har vedtatt ikke å stenge FM-nettet.

 

Les også: FM-nettet slukkes i 2017

  Forbannet over radiotvang

 
Svenskene slakter dab-satsing

 

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.