- Ja, jeg skal ikke legge skjul på at vi er svært godt fornøyde. Det ble et meget godt år. Det nest beste i Rasmussengruppens historie, sier administrerende direktør Dag Rasmussen (45) i det han presenterer et fjorårsoverskudd på nærmere 1,9 milliarder kroner før skatt.

Opp - og ned igjen

Rasmussengruppen er aktiv innen finansielle investeringer, eiendom (særlig Avantor-konsernet), shipping (det danske rederiet Norden) samt innen verdipapir/kapitalforvaltning som storaksjonær i Arctic Securities og Arctic Asset Management.

Ifjor fikk gruppen et overskudd før skatt fra finansplasseringene på 784 millioner kroner. Ved nyttårsskifte hadde gruppen over 4,6 milliarder kroner plassert i norske og utenlandske aksjer. De største enkeltinvesteringene var i Norsk Hydro (627 millioner), Deutsche Bank (443 millioner) og i flyprodusenten Airbus (367 millioner).

Eiendom bidro med 276 millioner før skatt. Men den store enkeltposten som gjør at bunnlinjen ifjor ble så mye bedre enn i 2012 var verdijusteringen av aksjeposten i danske Norden med 778 millioner kroner. Rasmussengruppen eier 11,3 prosent av aksjene i Norden, og børskursen steg kraftig utover høsten ifjor med en topp på omtrent 285 danske kroner nettopp ved årsskiftet. Siden har kursen sunket betydelig til dagens 213 danske kroner, noe som for Rasmussens del betyr at aksjeposten siden årsskiftet har blitt vel 300 norske kroner mindre verdt.

Over ti milliarder

Den bokførte egenkapitalen i Rasmusengruppen var ved årsskiftet passert 10,6 milliarder kroner. Den eksterne gjelden er beskjedne 1,86 milliarder kroner knyttet til eiendomsvirksomheten.

- Selv om vi er kjempegodt fornøyde med tallene, var det både opp- og nedturer også ifjor. Og det blir det helt sikkert i år også. Særlig utviklingen i Kina er et usikkerhetsmoment som vi følger tett, sier Dag Rasmussen som gjennom fjoråret vektet selskapet ned i amerikanske bankaksjer og investerte mer i Europa.

- I sum har vi vektet oss ned i bank og opp i kontanter fordi vi blant annet er litt urolige for eiendomsmarkedet i Kina. Dersom vi føler at problemsignalene blir sterkere kommer vi nok til å vekte oss ytterligere ned, sier Rasmussen. Rasmussengruppen eies med omtrent to tredeler av Einar Johan Rasmussen (76) og hans to barn, en svigerdatter og barnebarn. Einars søster Rannfrid Rasmussen (79) eier resten.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.