Avisen, sjefredaktør Alexandra Beverfjord og journalist Jorun Gaarder var saksøkt for ærekrenkelser av en overgrepsanklaget mann.

Saksøker krevde 5 millioner kroner i oppreisning fra Dagbladet as, 500.000 kroner fra redaktøren og 250.000 kroner fra journalisten og kilden i saken. I tingrettens dom dømmes han også til å betale sakskostnader.

– Dette er en viktig avgjørelse for journalistikken, og spesielt for journalistikken innenfor dette saksområdet. Vi er fornøyd med at retten deler vår vurdering om at det må være mulig å omtale denne typen saker i norsk offentlighet, forutsatt at man gjør det innenfor de presseetiske retningslinjene vi jobber for, sier Beverfjord til Medier24.

Advokat Jon Wessel-Aas representerte alle tre parter i søksmålet og sier følgende i en kommentar:

– Dommen er viktig, fordi den bekrefter at pressen kan belyse generelle samfunnsproblemer – også på vanskelige temaer som seksuelle overgrep – ved å bruke reelle menneskers opplevelser som illustrasjon, såfremt det journalistiske håndverket er godt og hensynet til de involvertes personvern er ivaretatt på tilfredsstillende måte.

Advokat Per Danielsen, som representerte saksøkeren, mener dommen er i strid med gjeldende rettspraksis.

– Domstolen hadde en plikt til å dømme Dagbladet. Noe annet ville være en krenkelse av uskyldspresumsjonen, sier han og legger til at de vurderer å anke dommen.

Bakgrunnen for søksmålet er en sak der en kvinne, som sto frem med fullt navn og bilde i avisen, anklaget den anonymiserte mannen for flere overgrep da hun var liten.

Mannen mener han lett kan identifiseres gjennom artikkelen, og dette var også grunnen til søksmålet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.