Oslomannen Gurpreet Singh krevde gjennom en rettslig forføyning for to uker siden at Dagbladet umiddelbart måtte anonymisere og slette tidligere artikler som omtalte ham helt tilbake fra 2012.

Oslo byfogdembete har i en kjennelse fra igår avvist kravet. Singh må også betale Dagbladets saksomkostninger på 75.000 kroner.

Advokat Jon Wessel-Aas som er prosessfullmektig for Dagbladet, sier at kjennelsen ikke er overraskende.

– Dette var i tråd med hva vi hevdet. Singh har i sin begjæring blant annet påberopt seg trusler etter omtale i Dagbladet. I den grad det foreligger trusler mot ham, må Singh henvende seg til politiet, mener retten. Det hadde vært dramatisk for den alminnelige pressefriheten hvis begjæringen fra Gurpreet Singh hadde nådd frem, sier advokat Jon Wessel-Aas.

Krenkende

Gurpreet Singh og hans familie eier flere forretninger i Oslo samt hotellet Best Western Kampen. Dagbladet skrev for tre uker siden at Singh og Best Western Kampen hadde inngått en meget gunstig asylkontrakt med UDI.

Singh og hans prosessfullmektig, advokat Carl Bore, hevdet i retten at flere artikler i Dagbladet var injurierende og krenkelser av privatlivets fred. Artiklene skulle også være sterkt ubalanserte og misvisende.

Advokat Carl Bore fremhevet i retten at det sto om liv og helse for Singh som hadde opplevd ruteknusing og eggkasting ved sitt hjem. Singh skulle også ha mottatt trusler og fryktet for sin sikkerhet. Begjæringen om rettslig forføyning var et rop om hjelp. Oslo byfogdembete skriver i sin kjennelse at retten har forståelse for at saksøkeren ikke ønsker negativ omtale i pressen med identifisering.

«Dette er imidlertid felles for svært mange mennesker som er gjenstand for pressens søkelys. At dette oppleves ubehagelig for den det gjelder, utgjør ikke sikringsgrunn i lovens forstand», skriver retten.

Ikke dokumentert

I kjennelsen heter det videre at Singh ikke har dokumentert hverken trusler eller skade på eiendom.

«Dersom Singh hadde oppfattet dette slik, ville det vært svært nærliggende å anmelde forholdene til politiet, men dette er ikke gjort», heter det i kjennelsen.

Advokat Carl Bore sier i en epost at byfogden har avgjort saken på et teknisk punkt og dermed ikke tatt stilling til pressedekningens lovlighet.

– Nå som kjennelsen påankes av saksøker, vil vi gjøre en grundig saksforberedelse og belyse både tekniske aspekter og pressedekningens mangler i sin fulle bredde. Vi ser frem til å møte Dagbladet i lagmannsretten, sier Bore.

– Dette er ikke en sak om pressefrihet, men om krenkende injurier og heksejakt fra bestemte journalister. Våre klienter har ikke noe imot pressefrihet, men makten må brukes riktig, ikke misbrukes, sier advokat Carl Bore som representerer Gurpreet Singh.

- I saker om midlertidig forføyning går det ofte fort. Begjæringen ble her tatt ut av hotelledelsen selv - jeg trådte først inn som prosessfullmektig samme dag som saken startet i retten, legger Bore til. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.