Det er funnet tilfeller av plagiering i enda fire artikler skrevet av journalisten Daniel Butenschøn for Dagens Næringsliv (se faktaboks).

Til sammen er det nå oppdaget plagiat i syv artikler Butenschøn har skrevet for DN.

– Dette er det vi har funnet foreløpig, men jeg frykter at vi dessverre vil finne mer etter hvert som vi får jobbet oss gjennom dette, sier sjefredaktør og administrerende direktør Amund Djuve i Dagens Næringsliv.

Kopierte The New Yorker og plasserte hendelsene i Norge

Saken begynte å rulle i etterkant av at DN Magasinet publiserte saken «Klagemuren». Artikkelen handlet om ansatte i serviceyrker og deres møte med tidvis vanskelige kunder.

Søndag ble det imidlertid kjent at deler av artikkelen var plagiert fra artikkelen «Standing by», publisert i The New Yorker i 2010

Utdrag fra The New Yorker-artikkelen var også brukt til å fabrikkere likelydende scener i Norge.

Filmdistributør og avisleser Øistein Refseth var den som avslørte jukset.

Blåste opp saker som også inneholdt ekte vare

– Det er på mange måter helt uforståelig at han har gjort det. Det er ofte snakk om saker hvor han beviselig har snakket med mange interessante kilder, men så har han også lagt på sitater hvor han rett ut plagierer fra andre medier og ikke har vært i kontakt med kildene selv, sier Djuve.

Mandag innrømmet Daniel Butenschøn å ha plagiert The New Yorker i artikkelen «Klagemuren» og beklaget. Sjefredaktør Amund Djuve i Dagens Næringsliv beklaget også på vegne av avisen.

Den andre journalisten som var kreditert i saken var uvitende om plagiatet.

LES HELE BEKLAGELSEN HER.

Går gjennom alle artikler

I etterkant av avsløringen har DN nå iverksatt en systematisk gjennomgang av alle Butenschøns artikler. Per tirsdag ettermiddag jobber fem personer med saken. 

– Hva er grunnen til at du frykter dere vil finne flere saker?

 – At vi har en så stor treffprosent på det vi til nå har vært gjennom, sier Djuve.

Så langt er det funnet tilfeller av plagiat av over halvparten av sakene man har gått gjennom.

Mens det nå er iverksatt en systematisk gjennomgang, tok man først for seg saker hvor man mente det var høyere sannsynlighet for å finne plagiat.

Trekker seg fra Skup og ny jobb

Daniel Butenschøn sa tidligere i sommer opp sin stilling i Dagens Næringsliv etter å ha vært ansatt i avisen siden 2007.

Etter planen skal han tiltre som redaktør i Schibsted-eide Stiftelsen Tinius i løpet av den nærmeste fremtiden.

Nå trekker Butenschøn seg både som nestleder i SKUP-styret (Stiftlesen for kritisk og undersøkende presse), et verv han har hatt siden ifjor, og som redaktør i Stiftelsen Tinius.

Det var Journalisten som først meldte at Butenschøn hadde trukket seg fra jobben i Tinius-stiftelsen.

– Det jeg har gjort er helt uforenlig med norsk journalistikk og SKUPs idealer. Følgelig trekker jeg meg fra vervet i SKUP, sier han på stiftelsens egne nettsider.

Daniel Butenschøn ønsker ikke å kommentere saken overfor DN.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.