Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Peter Schwarz har fått på plass en trådløs smarthusløsning fra Future Home. Løsningen krever ikke mye ledninger og tunge installasjoner. Foto: Tomas Larsen
Peter Schwarz har fått på plass en trådløs smarthusløsning fra Future Home. Løsningen krever ikke mye ledninger og tunge installasjoner. Foto: Tomas Larsen les mer

Teknologi

Fremtidsdrømmer i smartby

Stavanger prøver å reise seg fra oljekrisen ved å bli nordisk smartbyhovedstad. Future Home er et av de lokale selskapene som vil erobre verden.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Når Peter Schwarz (34) skal se på Netflix, dempes lyset automatisk i huset på Grannes utenfor Stavanger. Og når han går ut av huset, behøver han ikke å tenke på om strykejernet står på. Schwarz’ hus er stappet fullt av sensorer som måler varme, lys og bevegelse fra Stavanger-selskapet Future Home.

– Dette er for oss som liker alle typer gadgets, men jeg håper også å kunne tjene penger på dette på sikt ved reduserte utgifter til varme og strøm, sier Schwarz mens han viser Dagens Næringsliv rundt i smarthuset.

Han har investert 15.000 kroner i teknologien.

Vil bli størst

Future Home er ikke alene om å ha smartbydrømmer i Stavanger i oljenedturen. Allerede ved år­­­­tusenskiftet var det lokale energi­selskapet Lyse en pionér ved å koble byen til fibernett. Siden 2015 har oljebyen også vært en del av EUs Triangulum-prosjekt sammen med Manchester og Eindhoven, og har fått 50 millioner kroner av EU til å utvikle nye smartbyløsninger.

Sist uke ble også smartbykonferansen Nordic Edge med 100 utstillere og 2100 besøkende arrangert i byen.

– Det er mer enn 50 selskaper i Stavanger-området som har sagt at de vil jobbe med smartbyteknologi, sier konferanseorganisator Herbjørn Tjeldtveit.

All elektronikk i huset kan styres via en app på mobilen. Foto: Tomas Larsen
Byen prøver seg med alt fra selvkjørende busser til sensor­baserte søppelbøtter. Ikke alt har gått like bra.

Lyse har for eksempel tapt over 400 millioner kroner på sin smarthussatsing. I Dagens Næringsliv mandag innrømmet konsernsjef Eimund Nygaard i energigiganten at utviklingen har vært verre enn det selskapet på forhånd hadde trodd var verste fall. Derfor trapper selskapet ned tempoet i satsingen.

– Jeg ønsker Future Home lykke til. Det er flott at det kommer andre aktører i dette markedet. Dette er et voksende marked, sier Nygaard i Lyse.

Trapper ikke ned

Future Home trapper ikke ned. 500 rogalendinger har i likhet med Peter Schwarz hittil fått montert smarthusløsningen fra det lille Stavanger-selskapet Future Home. Nå tar selskapet for alvor opp kampen med Lyse og andre om det sterkt voksende markedet for smarthusløsninger i Norge.

– Så langt har vi investert mellom 14 til 16 millioner kroner i utviklingen av selskapet. Vi håper at vi i slutten av neste år skal være større enn Lyse og selskapet de samarbeider med, Sensio, på smarthus, sier Erik Stokkeland.

Han er en av fire gründere av Future Home. Frem til i vår har ikke selskapet hatt inntekter, men allerede neste år regner Stokkeland med å nærme seg balanse i regnskapene. I motsetning til Lyse har ikke Future Home selv ut­­viklet tilhørende produkter som lysbrytere og termostater.

Tim Turitto (fra venstre) er global sjef for Microsofts satsing på teknologileveranser til offentlig sektor. Han møtte Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø og Microsoft Norge-sjef Kimberly Lein-Mathisen under Nordic Edge-messen sist uke. Foto: Tomas Larsen
I slutten av neste år regner Stokkeland med å ha installert Future Homes løsning i rundt 10.000 norske hjem. Nylig inngikk selskapet en installasjonsavtale med Bravida som skal sikre utrullingen av systemet. Den sterke veksten gjør at selskapet planlegger å hente inn mer penger fra eksterne investorer. Ifjor sommer gikk oljeservicegründer Ståle Kyllingstad inn med seks millioner kroner i selskapet. Sammen med blant andre teknologigründer Christian Rokseth eier nå Kyllingstad og eksterne investorer rundt 33 prosent av selskapet.

– Dette er en teknologi som den unge generasjonen vil etterspørre. Jeg har tro på selskapet og likte ledelsen i selskapet. Jeg tror dette kan bli en god investering for oss, sier Kyllingstad.

Ved siste emisjon ifjor sommer ble Future Home verdsatt til 50 millioner kroner.

 

Skryter av Stavanger

Stavanger: Sjef for offentlig teknologi i Microsoft, Tim Turitto, er blant dem som lar seg imponere av smartbysatsingen i Stavanger. Forrige uke var han innom byen på smartbymessen Nordic Edge, som selskapet også sponset. Microsoft hadde også med seg drøyt 30 teknologiselskaper på lasset.

– Vi oppfatter den nordiske regionen som en av de mer innovative når det gjelder kultur og teknologi, sier Turitto.

DN treffer ham idet han er i ferd med å avslutte et møte med Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø. Han skryter av at byen og energiselskapet Lyse var så tidlig ute med å legge fibernett.

– En av de gode tingene med Nordic Edge Expo er at det ikke er en teknologiutstilling, det handler om hvilken virkning byen ønsker å oppnå. En sann smartby er en som ikke utelukkende fokuserer på teknologien, men på hvordan byen kan tilby gode tjenester for innbyggerne sine, sier han.

Turitto mener resultatorienterte offentlig-private partnerskap er veien å gå. Det hjelper også hvis befolkningen er kravstor, samtidig som det må være en viss tillit mellom innbyggere og myndigheter.

– Ungdommen nå ønsker kanskje ikke å bli en del av og jobbe i offentlig sektor, men de ønsker å påvirke, og de begynner å bli involvert i hvordan offentlige tjenester fungerer. At myndighetene responderer på den ungdomsbevegelsen, er noe av det som skaper innovasjon i offentlig sektor, sier Turitto.

Globalt ser han store ut­­fordringer, ikke minst knyttet til en voldsom urbanisering de kommende tiårene. Det stiller helt andre krav til organisering av offentlige tjenester. Han kommer fra USA, et land som ikke akkurat er kjent for stor tillit til offentlige løsninger. Likevel mener han at smartbyteknologi har en fremtid også der:

– Det påligger innbyggerne å kreve mer av sine myndigheter. Myndighetenes respons avgjør hva som skjer. Det går bedre når det er godt samarbeid, god kommunikasjon og gode partnerskap, så innbyggerne føler de blir lyttet til og myndighetene føler de blir satt pris på.

Næringsliv Stavanger Teknologi
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.