Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger

no_topic

Fotballskole pumper ut sjøfolk

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

RIO DE JANEIRO: I Brasil har tidligere Lyn-spiller Tommy Nilsen bygget opp fotballskolen Karanba med 600–700 spillere. Han er likevel nesten mest fornøyd hvis han klarer å få frem noen oljearbeidere.

– Fotball er det minst viktige av alt det viktige vi holder på med, sier Nilsen der han står på treningsfeltet i lutfattige São Gonçalo nord for Rio de Janeiro, en bydel med oppimot halvannen millioner innbyggere.

Helt siden 2006 har han jobbet med å hjelpe gutter og jenter ut av fattigdommen. Fotballen er bare et middel. Alle ungene og ungdommene her drømmer om å bli fotballproffer. Nilsen forsøker å gi dem engelskopplæring i tillegg. I samarbeid med norske olje­bedrifter i Brasil sendes også motiverte Karanba-spillerne på kurs. Flere har fått oljejobber.

STILLER. Fotball-ildsjel Tommy Nilsen (til venstre) stiller på alle kamper.

– Den største opplevelsen jeg hadde var da vi stilte på uteksamineringen av fem sjømenn ifjor. De var rekruttert fra Karanba, og har nå fått jobb i Farstad, sier daglig leder Michael Klem i Karanba.

– Det var en lang kamp for å få noen til å begynne på sjømannskurset. Det har med historien å gjøre. Det er ikke noen stor tro på akademiske verdier her. Mulighetene har ikke vært tilstede. De hadde ikke troen på seg selv. Selv har jeg hatt så sterk tro på dem, sier Nilsen.

Han ble kjent i Norge da NRK laget en serie om initiativet i 2009. Siden det har mye endret seg. Klubben er blitt flyttet fra Copacabana til São Gonçalo. Daglig leder Klem er blitt engasjert for å profesjonalisere virksomheten. Stiftelsen har fått et styre med tungvektere fra oljebransjen. Samarbeidet med oljebedrifter som Statoil, Aker Solutions og Farstad er også blitt mer organisert. Blant annet betaler Statoil rundt 1,4 millioner kroner av driftsbudsjettet på fire millioner kroner gjennom en brasiliansk skatteincentivordning. Målet er at Karanba skal bli mindre avhengig av ildsjelen Nilsen.