Onsdag ble det kjent at Coop får kjøpe vel 550 av Icas dagligvarebutikker mot at Coop selger 93 av butikkene.

Med oppkjøpet blir det tre istedenfor fire store dagligvarekjeder i Norge. Coop Norge blir nest størst foran Rema 1000 og Bunnpris, mens Norgesgruppen beholder førsteplassen.

– Dette er nest beste løsning, sier direktør Randi Flesland for Forbrukerrådet til DN.

– Vi hadde helst sett at vi hadde fire kjeder i Norge, understreker hun.

Etterlyser lov

Frykten er at svekket konkurranse kan føre til høyere priser, dårligere utvalg og dårligere service, og slik være til skade for forbrukerne.

Konkurransetilsynet har kommet til at oppkjøpet kunne føre til vesentlig begrenset konkurranse i 90 lokale markeder, og det er dette som ligger til grunn for salg av 93 butikker.

– Vi ser at det nå er ekstra viktig med tiltak som sikrer konkurransen og mangfoldet, sier Flesland.

Hun mener det spesielt haster med innføre en lov om god handelsskikk i dagligvaresektoren, slik Matkjedeutvalget og deretter et ekspertutvalg har anbefalt.

«Omfattende og krevende».

Konkurransetilsynet viser onsdag til at saken om Ica-oppkjøpet har vært «omfattende og krevende».

– Det har vært viktig for oss å unngå både de konkurranseproblemene som kunne oppstå med et sammenslått Coop og Ica, og samtidig unngå at videresalg av butikker skaper nye konkurranseproblemer og dårligere tilbud for forbrukerne i disse konsentrerte markedene, sier avdelingsdirektør Magnus Gabrielsen i Konkurransetilsynet.

Les også:
- Sendte avgårde en hel pakke til pilotene i natt - hørte ikke et pip
Hun sa opp oljejobben - så bråsnudde markedet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.