De tre selskapene har opprettet matsatsningen Rapide, og har sikret seg domenene Rapide.no og marked.no. Daglig leder av Rapide er tidligere Orkla-topp Ole Petter Wie og Rapide skal også ha ansatt eks-Rimi-leder Thor Linge, får DN opplyst.

Wie ønsker ikke å kommentere saken, mens Linge ikke har besvart DNs henvendelser.

- Jeg kan bekrefte at vår eierandel i Rapide er på 30 prosent, utover det henviser jeg av prinsipp til selskapets styreleder, sier administrerende direktør Leiv Askvig i investeringsselskapet Sundt.

Etter hva DN erfarer skal netthandelen Komplett, der Stein Erik Hagens Canica Invest er største aksjonær, eie 30 prosent av Rapide. Klaveness Marine er den tredje store investoren og sitter på en litt mindre aksjepost enn Komplett og Sundt i tillegg til at ansatte i Rapide også får aksjer i nysatsningen.

Les også: Spår milliardjafs for nettmat

Verken Stein Erik Hagen eller Tom Erik Klaveness har besvart DNs henvendelser. Styreleder i Rapide og administrerende direktør Ole Vinje i Komplett svarer via Kompletts kommunikasjonsdirektør Ingebjørg Tollnes:

- Vi kommenterer aldri fremtidige prosjekter.

- Du får henvende deg til Komplett, sier administrerende direktør Nils K. Selte i Stein Erik Hagen og familiens investeringsselskap Canica.

  Melkemannen på vei tilbake

Det er ikke klart når Rapide skal starte opp nettsalget av matvarer. Det norske dagligvaremarkedet vokste med 4,3 prosent ifjor og utgjorde 160 milliarder kroner eksklusiv moms, ifølge tall fra analyseselskapet Nielsen. Største aktør er Norgesgruppen med nesten 40 prosent av markedet, etterfulgt av Coop og Rema 1000.

- Markedet for e-handel innen dagligvarer i Norge vil i løpet av kort tid utgjøre vel ti milliarder kroner, og de store kjedene følger nøye med på hverandre. E-handel er veldig kapitalkrevende, men hvis du har et godt konsept kan det være en stor fordel å være tidlig ute, sa Arne Matre, partner i revisjons- og rådgivningsselskapet EY til DN i februar i år.

Matre anslår dagens nettsalg av matprodukter i Norge til å ligge mellom en og to milliarder kroner, men påpeker at det ikke finnes nøyaktige tall.

Les også: Nettmat for 1,2 mill. i uken dnPlus

Markedet for netthandel har de siste årene gjennomgått en betydelig modningsprosess med utvikling av mer transportløsninger. Slik kommentere Komplett-sjef Ole Vinje fremtidsutsiktene for dagligvarer på nett for til DN halvannet år siden:

- Melkemannen kan være på vei tilbake. Det store steget for netthandel vil komme når dagligvarekjedene ruller ut på nett, sa Vinje dengang.

  Holder igjen så lenge de kan

Med mer finmaskede distribusjonsnett, tror han at netthandelen vil utfordre de etablerte kjedene.

- De store kjedene som har investert stort i butikker holder igjen så lenge de kan, spesielt dagligvarekjedene, uttalte Vinje.

Norgesgruppen, landets største dagligvarehus med kjeder som Meny, Kiwi og Spar, har ingen planer om å satse på netthandel nå.

- Vi følger med, og ser det er bevegelser her. Men Norgesgruppen er ikke noen first movers her, sier konsernsjef Tommy Korneliussen.

Den mangeårige lavpriskonkurrenten Rema hilser Hagen velkommen tilbake på denne måten:

– Vi ønsker all konkurranse velkommen. Når det gjelder netthandel, så har vi vårt samarbeid med Kolonial.no, og vi har nå ingen planer om egen netthandel. Vi konsentrerer oss om alltid å ha de laveste prisene og å gjøre opplevelsen for våre kunder i butikk så god som overhodet mulig, opplyser kommunikasjonsdirektør Mette Fossum Beyer i en sms.

- Det ville vært helt umulig for meg å starte på nytt. Man får ikke like betingelser, som gjør at en kan drive konkurransedyktig, sa Orkla-styreleder og tidligere Rimi-eier Stein Erik Hagen til DN ifjor høst.

Les også: Eva Grinde: Hvem holder folket med – justisministeren eller journalistene?

Kina kutter i flere renter

Se DNtv: Marinejegernes indre liv

Marinejegernes indre liv
Sosialantropolog Tone Danielsen har forsket på det indre liv i Marinejegerkommandoen, og levde med soldatene i halvannet år.
02:44
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.