Ica Norge-sjef Thorbjørn Theie ble i 2012 hentet inn for å få skikk på Ica-skuten. Det klarte han aldri. Theie mener selv han skulle ha klart å få til lønnsom drift igjen alt neste år.

For å få til det bekrefter Theie at Ica hadde bestemt seg for å legge ned både Ica Supermarked og Matkroken, og kun satse på én kjede i Norge: Rimi.

– Mitt oppdrag var ikke å rigge selskapet for salg, men igjen få sorte tall i regnskapet. Planen for hvordan vi skulle klare det alt i 2015 var klar. Det måtte dramatiske kutt til, og ville gjort at Ica igjen ble en liten aktør med rundt syv prosent markedsandel. Planen ble satt på vent i påvente av en endelig avklaring, sier Theie.

I planen, som internt gikk under navnet «Foxtrot 2», lå det også å selge ut all Ica-virksomhet nord for Namsos i Nord-Trøndelag, slik Dagens Næringsliv har skrevet før. Ica Norge har i dag 120 butikker fra Namsos og nordover, pluss distribusjonslager i Narvik. Ica hadde i tillegg planlagt å legge ned ytterligere rundt 130 butikker i resten av Norge. Totalt skulle antall butikker ned med 250.

– Det var planen, ja. Matkroken-­butikkene skulle legges helt ned, ikke konverteres. De var for små og ulønnsomme. Vi måtte bli mer lettbente på alle vis, og vi hadde kommunisert disse planene internt nå. Planen innebar at mange flere butikker måtte lide og mange flere ansatte hadde mistet jobbene sine, enn det som blir tilfellet nå når Coop kjøper, sier Theie.

Konserntillitsvalgt i Ica Norge, og ansatterepresentant i styret, Johnny Sletvold sier flere tusen ansatte ville blitt berørt av «Foxtrot 2»:

– Det ville blitt beintøft, og betydd mange oppsigelser og mange nedleggelser. Men hvis det var det som skulle til for å berge selskapet i Norge, så var vi tillitsvalgte villige til det, sier Sletvold.

Siden 2008 har Ica Norge gått med et samlet driftsresultat på nærmere fem milliarder svenske kroner.

– Eierne valgte kuttplanen opp mot salgsplanen, og det er klart at når det kom et så godt bud som det gjorde fra Coop, var nok valget for eierne enkelt. Det ville vært store kostnader knyttet til alle omgjøringene som måtte til også, sier Theie.

– Hva skal du selv gjøre fremover?

– Jeg skal drive Ica videre som jeg har gjort, i alle fall frem til påsketider, vel når Konkurransetilsynet har sagt sitt. Så får vi se hva som skjer. For snille gutter går solen aldri ned, sier 55-åringen, som får med seg etterlønn i et halvt år, noe som vil si mellom to og tre millioner kroner.

Les hva Stein Erik Hagen mener om kjøpet av Ica- og Rimi-butikkene i onsdagens Dagens Næringsliv:

–Ville vært helt umulig for meg å starte på nytt dnPlus  Les alt om oppkjøpet her:

Beinhard kamp i kulissene dnPlus

– Skal ta trønderbermen dnPlus

- Helt fantastisk pris  

  - Vi må bare forholde oss til verden slik den er

- Jeg vil følge prisbildet nøye fremover  

Forbrukerrådet: Et av de bedre alternativene  

- Vi står foran en krevende prosess

Reitan: - Betyr lite for Rema  

- Nå skal den blinde og den halte hjelpe hverandre over veien

Norgesgruppen: Vil ikke svekke konkurransen

- Vil gjøre en grundig vurdering av dette oppkjøpet

- Det beste alternativet er å selge virksomheten

Coop kjøper ICA Norge  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.