Dagligvarekjeden Coop kjøper Icas norske virksomhet for 2,5 milliarder kroner på gjeldfri basis, ifølge en melding mandag:

Coop kjøper ICA Norge

Nå er det opp til Konkurransetilsynet å si ja eller nei til oppkjøpet.

- Coop er litt desperate. De har dårlig dekning i Norge, og særlig på Østlandet. Der gjør Ica Norge det bra. Det er tydelig at de har vært på en shoppingrunde i Norge, og så ga de Ica en bedre pris enn Reitan. For jeg vil tro at dette må være et skår i gleden for Ole Robert Reitan, som gjerne ville ha slukt Ica Norge selv. Men så tipper jeg faren hans, Odd Reitan, sa at det ville bli for dyrt, sier fagansvarlig for varehandel ved Handelshøyskolen BI, Odd Gisholt, til DN.

- Hovedfiender i Sverige, men penga rår

Tidligere i år sa Gisholt til DN at han tror dagligvarekjedene vil tape enda mer. Han sa at Rema 1000 og Kiwi trolig vil fortsette å fosse frem, mens markedsandelene vil krympe videre for Coop og Ica.

Både Coop og Rema 1000 har flørtet heftig med Ica i media.

- Coop og Ica passer overhodet ikke sammen, særlig kulturmessig; de er jo hovedfiender i Sverige, har Gisholt sagt: Ekspert tror dagligvaretaperne vil tape enda mer

- Jeg mente det beste alternativet ville være et samarbeid mellom Ica og Norgesgruppen, men nå er jo situasjonen plutselig en helt annen. Nå skal den blinde og den halte hjelpe hverandre over veien. Verken Coop eller Ica tjener penger. De har noen store utfordringer foran seg og har en voldsom jobb å gjøre, sier Odd Gisholt.

- Fortsatt bikkjeslagsmål

- Du har sagt at de er hovedfiender i Sverige?

- Ja, de er hovedfiender i Sverige, men penga rår. Både Coop og Ica er veldig optimistiske til dette, og denne optimismen kan hjelpe dem litt på vei. Men jeg ser store utfordringer både når det gjelder å samkjøre distribusjonen og ta inn franchisetakere. Dessuten er jeg spent på hvordan leverandørene vil reagere. Mens de før har hatt fire hovedorganisasjoner å forholde seg til, får de nå bare tre, sier Gisholt.

Han tror forbrukerne vil merke lite til en eventuell sammenslåing mellom Coop og Ica.

- Men det blir fortsatt bikkjeslagsmål i bransjen. Konkurransen blir ikke mindre knallhard, sier Odd Gisholt.

- Betyr ingenting

Administrerende direktør Stein Fanebust i Coop-gruppen, tar ikke til seg kritikken fra BI-professoren.

- For det første har jeg respekt for ytringsfriheten. Samtidig tror jeg faktisk at jeg kjenner innholdet bak denne transaksjonen bedre enn hva han gjør. Nå er det slik at vi har både religionsfrihet og demokrati i Norge, så det er mulig for hvem som helst å si hva som helst, men etter min erfaring kan det enkelte ganger være lurt - når man åpenbart ikke vet nok, heller la være å mene noe bare for å mene noe, sier Fanebust til DN.

- Så du mener det Ginsholt sier er feil?

- Jeg mener at jeg har bedre forutsetninger for å vurdere dette kjøpet enn han har. Det er nok av dem som mener noe om alt. Det betyr overhodet ikke noe for meg hva han mener.

Les også:

Nå vil «alle» ha disse studentene

«Hun sa jeg var høy og kjekk»

 

   

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.