Dagligvarekjeden Coop kjøper ICAs norske virksomhet for 2,5 milliarder kroner på gjeldfri basis, ifølge en melding mandag.

- Salget av ICA Norge til Coop Norge er den beste mulige løsningen for vår virksomhet i Norge. Den innebærer at flere butikker og arbeidsplasser blir bevart enn om vi skulle drevet videre i en langt mindre skala enn i dag. Butikkene kan i tillegg oppnå lavere innkjøpspriser og bedre konkurransekraft gjennom storskalafordeler i et mer slagkraftig Coop, sier Per Strömberg, konsernsjef i ICA Gruppen.

Salg beste alternativ

Toppsjefen påpeker at selskapet har jobbet hardt med en alternativ plan for å drive ICA Norge videre.

- Planen ville ikke ledet til en tilstrekkelig lønnsomhet satt opp mot det budet vi nå har mottatt, sier han.

ICA-sjef Per Strömberg. Foto: Aleksander Nordahl
ICA-sjef Per Strömberg. Foto: Aleksander Nordahl (Foto: DN)

Coop-sjef Svein Fanebust mener overtakelsen er et stort og viktig løft for kjeden.

Han får nå kontroll med ICAs 553 butikker, herunder konseptene Ica, Rimi og Matkroken, samt logistikk- og støttefunksjoner i Norge.

- Dette er en historisk og gledelig dag for Coop, sier han i en melding.

Franchisedrift er nytt

Kommunikasjonsdirektør Kristin Paus i Coop opplyser at forhandlingene har pågått siden mai, da selskapet ble kontaktet av ICA som inviterte til en prosess. Avtalen ble signert i helgen.

- Vi er kjempefornøyde, dette er et stort løft for Coop-gruppen, sier Paus til Dagens Næringsliv.

Omlag 40 prosent av butikkene i ICA Norge drives i dag av franchisetakere. Denne driftsformen planlegges videreført i Coop.

- Franchisedrift er nytt og interessant for oss, og vi gleder oss til å få mange dyktige kjøpmenn med på Coop-laget. Vi har forberedt oss godt på å få inn et franchisekonsept i vår sentrale organisasjon, sier Fanebust

Fra fire til tre

Transaksjonen vil gi ICA en gevinst på omlag én milliard svenske kroner. Eiendomsporteføljen i Norge inngår ikke i avtalen.

Skulle Coop sluke ICA vil det norske dagligvaremarkedet reduserers fra fire til tre aktører; Coop, Rema 1000 og Norgesgruppen med sine kjeder; Meny, Spar, Kiwi, Joker og Centra med flere.

- Mange skulle nok helst sett at det fortsatte å være fire store aktører i det norske dagligvaremarkedet. ICA Norge har imidlertid besluttet å selge sin norske virksomhet. Av de realistiske alternativene, er den beste løsningen både for forbrukerne og leverandørene i dagligvaremarkedet at Coop overtar ICA Norge, sier Fanebust

På landsbasis hadde Coop og ICA Norge ved årsskiftet en markedsandel på henholdsvis 22,7 og 11,1 prosent. Deres respektive omsetning var på 39 og 16,5 milliarder kroner i 2013.

Avtalen må godkjennes av Konkurransetilsynet, som har 130 arbeidsdager på å fatte sin beslutning.

Samarbeid fikk nei

ICA varslet ifjor et innkjøps- og distribusjonssamarbeid med Norgesgruppen.

Planene ble imidlertid klubbet ned av Konkurransetilsynet i februar i år, mens et endelig svar var ventet i høst.

- Vi har vurdert avtalen, og vurderingen er at avtalen vil svekke konkurransen i det norske dagligvaremarkedet fordi avtalen gjør det mulig å utnytte markedsmakt. Det er vår foreløpige vurdering at vi pålegger stans av avtalen, sa avdelingsdirektør Magnus Gabrielsen i Konkurransetilsynet til DN da.

Konkurransetilsynet bekrefter overfor DN mandag at behandlingen av saken er foreløpig stanset i lys av dagens melding.

ICA stiger markert på nyheten på Stockholmsbørsen og er opp 8,4 prosent sålangt mandag.

Les reaksjonene:
Bekymret over konkurransen i dagligvarehandelen
Forbrukerrådet: Et av de bedre alternativene
- Vil gjøre en grundig vurdering av dette oppkjøpet
Reitan: - Betyr lite for Rema
Norgesgruppen: Vil ikke svekke konkurransen

Les tidligere saker om ICA:

ICA truer med å legge ned flere hundre butikker
- De holdt på å drepe Rimi

Les også:
Rema 1000 inngår nettsamarbeid
Kraftig passasjervekst for Norwegian

 

  

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.