De siste årene har vært et mareritt for Ica i Norge. Siden 2008 har den svenske dagligvarekjeden et samlet driftsunderskudd på nesten 4,7 milliarder svenske kroner, inkludert nedskrivninger. Nå selges den norske virksomheten for 2,5 milliarder kroner. I tillegg blir Ica sittende med butikklokaler som ifølge selskapet har en verdi på 2,5 til tre milliarder svenske kroner.

– På lang sikt sitter vi ikke på eiendomsporteføljen i Norge, sier konsernsjef Per Strömberg i Ica Gruppen, som var fornøyd med salgsprisen:

– Dette er en veldig bra forretning for oss.

«Fantastisk»

Aksjemarkedet var helt enig. Ica-kursen steg rundt åtte prosent mandag ettermiddag.

– En helt fantastisk pris.

Det sier analytiker Stefan Nelson i SEB i Sverige om prisen Coop betaler for Ica Norge.

Nelson mener aksjonærene burde blitt fornøyd om Ica hadde klart å kvitte seg med den norske virksomheten uten å pådra seg kostnader, altså kommet ut i null.

– Sett fra Coops ståsted, kan denne prisen forsvares?

– Det er åpenbart synergier på innkjøp og logistikk. Men Coop har betalt mye for noe som har høy risiko og som ikke er så lett å snu. Når Ica har fått en fantastisk pris, er det jo lett å si at Coop har betalt mer enn det burde gjort. Men samtidig så ser nok Coop et potensial som ikke er så lett å se fra utsiden, sier Nelson.

Den gode prisen gjør at Icas norske satsing faktisk ikke er så helt ille. Siden 2000 er driftsunderskuddet «bare» 1,7 milliarder svenske kroner, mens salget pluss eiendomsverdiene er på fem milliarder svenske kroner.

6,7 milliarder

De største eierne av Ica betalte svært mye for den norske virksomheten sammenlignet med det den nå prises til.

Ica kom inn i Norge i 1998 ved å kjøpe Rimi av Stein Erik Hagen. Hagen fikk oppgjør i aksjer, som han i 2004 solgte for 6,7 milliarder kroner til Icas storeiere, nederlandske Royal Ahold og Ica-handlarnas Förbund.

Hagen meldte på sms til DN at han ikke ønsket å kommentere Icas exit fra Norge.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.Les også: Hagen ber om ny konkurranse-lov
 

 
- Vi må bare forholde oss til verden slik den er

 
- Mange kommer til å bli likt, og noen kommer til å bli mislikt.

 
- Vi står foran en krevende prosess