Rema hevder at 120 butikker Norgesgruppen, Coop og Bunnpris bryter lov om helligdager og helligdagsfred.

Administrerende direktør i Rema 1000, Ole Robert Reitan, er kritisk til oppfølgingen av regelverket.

-Dagens regelverk håndheves ikke – og for de som utnytter det, øker omsetningen på søndag. Enten må myndighetene håndheve loven, eller så må alle dagligvarebutikker få lov til å holde åpent på søndager, uttaler Reitan i en pressemelding.

Reitan hevder at en stor andel av de søndagsåpne butikkene har for stort salgsareal.  Lov om helligdager og helligdagsfred setter en begrensning på 100 kvadratmeter for den type handel som ofte omtales som Brustad-bu.

Regjeringens plan om full åpning for søndagshandel, er så langt ikke realisert.

Les også: Siv Jensen gir ikke opp mer søndagsåpent  

Kommentar av Kjetil B Alstadheim: Søndagsengler dnPlus (krever innlogging)

Rema mener at de anmeldte butikkene tjener gode penger på å plassere varer i vindfang og i deler av butikken som de ikke omfatter som lovlige kvadratmeter. Resultatet skal angivelig være at faktisk salgsareal i mange tilfeller kan være opp mot det dobbelte.

Beskyldes for å hente frem varer

Rema hevder også at enkelte butikker velger også å holde hele butikken åpen og at noen har etablert en praksis der personale henter frem varer til kunder fra avstengte områder.

En tredjedel av Norgesgruppens søndagsåpne butikker holder åpent i strid med loven, ifølge kjedetoppen.

- Norgesgruppen snakker som de er imot søndagsåpent, men opererer som de er for. Dette er dobbeltmoral. For en aktør som dominerer søndagsmarkedet, er det helt klart lønnsomt å utnytte regelverket, påpeker Reitan.

Kiwi, som er en del av Norges største dagligvareaktør Norgewsgruppen, svarer på denne måten:

– Vi er akkurat blitt informert om denne saken. Selv om vi mener å praktisere dette etter dagens lovverk, så vil vi likevel se på om det er noe kritikkverdig. I så fall vil vi rette på det, sier kommunikasjonssjef Kristine Aakvaag Arvin i Kiwi.

Norges nest største dagligvareaktør, Coop, karakteriserer politianmeldelsen på denne måten:

- Dette virker som et kampanjeaktig pr-stunt fra Reitan. I hovedsak vil de tvinge gjennom søndagsåpent for alle butikker, sier Coops kommunikasjonsdirektør Bjørn Takle Friis.

- Vi forholder oss til regelverket, og vil se på om vi gjør noe kritikkverdig, tilføyer Coops kommunikasjonsdirektør.

Norgesgruppen og Coop er kritiske til full søndagshandel, mens Rema og Reitan har tatt til orde for liberalisering av regelverket.

- For oss er det ikke lukrativt med søndagsåpne butikker fordi det innebærer høye kostnader og flytter handelen fra andre dager. For enkelte småbutikker blir dette god handel, men i sum er det ikke lønnsomt, sier Takle Friis.

Vil bevare søndagsfreden

Reitan  foreslår et kompromiss med en løsning der det er mulig å kreve at en søndagsåpen butikk har egen adresse med egen varelevering.

- På denne måten blir det lettere å håndheve dagens regelverk med 100 kvm salgsareal – uten mulighet til utnyttelse av regelverk, utvide salgsareal og utydelige retningslinjer og arbeidstider for ansatte. Dette er en løsning som kanskje kan være med på å bevare søndagsfreden, sier Reitan.

Rema har også anmeldt fire Coop-butikker og 21 butikker i Bunnpriskjeden for brudd på lov om helligdager og helligdagsfred. Rema har også oversendt opplysniinger til Konkurransetilsynet.

I desember gikk Rema-sjefen ut og etterlyste en ny konkurranselov for å motvirke sterkere konsentrasjon i dagligvaremarkedet.

 

Les også:
Dette er planen til Røkkes oljeselskap

  Ser 25 dollar fatet - eller lavere

  - Markedene er på kanten av et stup

Se DN Tv:  Vant 14 milliarder

Vant 14 milliarder kroner i Powerball-lotteriet
Kupongen ble solgt her i en 7-Eleven butikk i Chino Hills utenfor Los Angeles.
01:08
Publisert:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.