Konkurransetilsynet godkjente onsdag ettermiddag Coops oppkjøp av de 553 Ica-butikkene i Norge.

Konkurransetilsynet har kommet til at oppkjøpet kunne føre til vesentlig begrenset konkurranse i 90 lokale markeder. For å løse konkurranseproblemene har Coop foreslått å selge 43 av dagligvarebutikkene til Bunnpris og 50 til Norgesgruppen.

- De siste avhjelpende tiltakene kom inn i går. Vi har jobbet hardt sammen med Coop for å komme til løsninger slik at oppkjøpet kunne godkjennes, sier konkurransedirektør Christine Meyer til DN onsdag ettermiddag.

Geir Inge Stokke, konstituert administrerende direktør i Coop Norge, er svært fornøyd med avgjørelsen.

- ICA Norge har mange butikker i regioner der Coop ønsker å øke sitt nærvær. Det gjelder for eksempel i det sentrale Østlandsområdet og i Bergensregionen. Tilsvarende har Coop gode butikker i områder hvor ICA ikke har vært like godt representert, sier han i en melding.

Blir nest størst

Med oppkjøpet på plass blir Coop Norges nest største dagligvareaktør foran Rema 1000. Norgesgruppen, som blant annet har kjedene Kiwi, Meny og Spar, er fremdeles størst.

Norgesgruppen kontrollerer over 40 prosent av dagligvarehandelen, mens Coop nå får vel 28 prosent.

Samtidig reduseres fire aktører til tre, med Bunnpris på tredjeplass. Frykten er at svekket konkurranse kan føre til høyere priser, dårligere utvalg og dårligere service, og slik være til skade for forbrukerne.

– Dette har vært en omfattende og krevende sak. Det har vært viktig for oss å unngå både de konkurranseproblemene som kunne oppstå med et sammenslått Coop og Ica, og samtidig unngå at videresalg av butikker skaper nye konkurranseproblemer og dårligere tilbud for forbrukerne i disse konsentrerte markedene, sier avdelingsdirektør Magnus Gabrielsen i Konkurransetilsynet.

Konkurransedirektør Meyer mener det at Bunnpris og Coop nå styrker sin posisjon i markedet kan det være positivt for konkurransen.

- Det er slik at konkurransesituasjonen fortsatt er et svært konsentrert marked. Det vi har vært opptatt av i denne fusjonen er å sørge for at konkurransen i alle de lokale markedene ikke har blitt for konsentrert, sier hun.

Ica Norges kommunikasjonsdirektør Bjørn Takle Friis er lettet over avgjørelsen.

- Vi er både lettet og glade for vi endelig er i mål og vi ser frem til å bli en del av et sterkt dagligvareteam. Det er mye positivitet i gangene, og folk er glade for en avklaring. Alle har lyst på en plass i fremtidens Coop, men vi vet ennå ikke hvordan organiseringen blir, sier han til DN.

Hadde opsjonsavtale

Det var 6. oktober i fjor at Coop kunngjorde at de ville kjøpe samtlige av Ica Norges 553 butikker for 2,5 milliarder kroner.

Oppkjøpet har vært til behandling hos Konkurransetilsynet, som måtte fatte forbudsvedtak, si ja til oppkjøpet eller vurdere såkalte avhjelpende tiltak for å sikre konkurransen i et dagligvaremarkedet som i fjor var på 160 milliarder kroner.

12. februar i år foreslo Coop at de kunne selge 103 butikker som et avhjelpende tiltak. Coop fortalte allerede da oppkjøpet ble kjent at kjeden hadde en opsjonsavtale med Norgesgruppen på oppkjøp av de 103 butikkene.

Rema-sjef Ole Robert Reitan går i dagens DN ut og kritiserer denne opsjonsavtalen. Norgesgruppen er landets største dagligvareaktør, og kontrollerte i fjor 40 prosent av markedet gjennom kjeder som Kiwi, Meny og Spar.

Selv bød Reitan under halvparten av det Coop la på bordet for i sikre seg Ica-butikkene, og sa i går at det var et høydepunkt å si nei til handelen.

– Aller helst burde Coop fått kjøpe alle Ica-butikkene. Hver enkelt butikk som Norgesgruppen får er ødeleggende for konkurransen i dagligvarehandelen. Det er uforståelig at den største aktøren har sikret seg en opsjonsavtale på å kjøpe de 103 Ica-butikkene, og at Konkurransetilsynet eventuelt legger til rette for en slik handel, sa Ole Robert Reitan.

Tall fra analyseselskapet Nielsen viser at både Coop og Ica tapte markedsandeler i 2014, mens landets to største dagligvareaktører Norgesgruppen og Rema 1000 vokser.

Les også:
- Sendte avgårde en hel pakke til pilotene i natt - hørte ikke et pip
Hun sa opp oljejobben - så bråsnudde markedet  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.