Solberg svarte for første gang mandag på den omfattende kritikken regjeringen har møtt hjemme og ute etter at den besluttet å ikke møte Dalai Lama når han kommer til Norge onsdag.

Flere røster mener Norge har «solgt sin sjel» for å sikre best mulig markedsadgang for norsk fisk og andre norske varer.

– Menneskerettigheter

Solberg avviser at de økonomiske motivene har veid tyngst i saken.

– Regjeringen har aldri tatt opp de økonomiske forholdene i dette. De har selvsagt en viss betydning, men det er først og fremst det å være i en ikke-situasjon til verdens mest folkerike land og den nest største økonomien i verden, som har vært avgjørende, sier Solberg til NTB.

LES OGSÅ: Kinesisk professor: Kina vil ha fredspris-garanti

– Det har vært en vanskelig situasjon for Norge at vi ikke har kunnet jobbet internasjonalt med Kina på fire år. Før 2010 hadde vi en løpende dialog om menneskerettigheter med Kina, norske eksperter var med på å hjelpe kineserne med å utforme et bedre rettsvesen. Etter 2010 har vi ikke kunnet gjøre dette, sier hun.

– Hvis du er opptatt av klima og menneskerettigheter, og mener Norge skal ha en stemme internasjonalt på spørsmål om utviklingen i Afrika, fattigdom og alt det vi vanligvis er opptatt av, så må vi ha et forhold til Kina, sier Solberg.

I fryseboksen

Hun understreker at hun synes saken har vært vanskelig.

– Men jeg mener at vi ivaretar norske interesser best ved å ikke gjøre noe som ville ha forverret situasjonen ytterligere. Ingen andre land har vært så lenge i fryseboksen når det gjelder relasjoner til Kina enn Norge, sier hun.

LES OGSÅ: Kina tilfreds med Dalai Lama-nei

NRK meldte mandag morgen at Kina ønsker en garanti fra den norske regjeringen om at de aldri vil gratulere en framtidig kinesisk fredsprisvinner som er mot myndighetene.

Solberg ønsket mandag ikke å kommentere dette utspillet.

LES OGSÅ:

Rører ikke Northug-avtale  

Asia i dag: Kina taper momentum

Fikk over 20 mill. i bonus ifjor

- Jeg skulle nesten ønske at vi fikk en ny boble  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.